ПРВИ ПУТ У ДРЖАВНОМ ЗДРАВСТВУ: У УЦ УЦС урађена два ендоскопска захвата на кичми, која су досад обављана приватно, по ценовнику

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

17. 01. 2022. у 09:11

ПРВИ пут у државном здравству у Србији код двоје пацијената примењена је ендоскопска хирургија кичме. Захват који је значајно комфорнији за пацијенте него што је класична операција, јер подразумева минимални рез, мало оштећење околног здравог ткива и минималан губитак крви, у Ургентном центру Универзитетског клиничког центра Србије урадили су професор др Кристијан Војцеховски, неуролог из Берлина и асистент др Славиша Загорац, начелник Одељења за хирургију кичменог стуба, са својим тимом.

ПРВИ ПУТ У ДРЖАВНОМ ЗДРАВСТВУ: У УЦ УЦС урађена два ендоскопска захвата на кичми, која су досад обављана приватно, по ценовнику

Двојица стручњака током интервенције у операционој сали / Фото Ургентни центар

Ендоскопски, како је досад могло да се ради искључиво у приватним клиникама, по ценовнику, о трошку осигурања у Ургентном центру оперисани су мушкарац стар 55 година и девојка од 30 година. Оба пацијента се, како је "Новостима" потврдио др Загорац, одлично осећају после захвата.

Професор Војцеховски, који има вишедеценијско искуство у ендоскопији кичменог стуба, у Србију је дошао као инструктор по договору које је Министарство здравља при куповини најсавременијег ендоскопа направило са произвођачем уређаја. То је и пракса, да произвођачи медицинске опреме за земље које је купују, организују едукацију кадра.

- Ово је почетак увођења ендоскопских захвата на кичми у државне установе у Србији - каже др Загорац за "Новости". - Предности минимално инвазивног захвата којим се пацијенти ослобађају бола и враћају покретљивост велике су, али ендоскопија не може да замени класичну хирургију. Сада када имамо опрему, ендоскопски захвати на кичми биће уврштени у редовне процедуре у Ургентном центру.

За овакве захвате две најчешће индикације су дискус хернија и стенозе кичменог стуба, односно сужења. Доктор Загорац каже да су код младих најчешћи узроци бола у леђима и нози дискус херније, док бол и ограничене покрете код старијих углавном изазивају стенозе кичме.

- Ваш центар је и технички и кадровски потпуно спреман да почне са редовним програмом ендоскопске хирургије кичме - каже професор Војцеховски. - Имате најсавременији ендоскоп који смо и ми у Берлину тек недавно набавили. Ендоскопија је нова филозофија хирургије уопште, па тако и хирургије кичме: мали рез и губитак крви, и минимално оштећење околних здравих ткива, брз опоравак. То је техника која је комплементарна са класичном хирургијом.

После ендоскопског захвата на кичми пацијент већ сутрадан одлази из болнице. Доктор Загорац каже да за овакав захват има много кандидата:

Др Војцеховски и др Загорац

- Дискус херније има трећина популације - каже др Загорац.

- Иако нису све за хирургију и у великом броју се лече физикалном терапијом и медикаментима, што доводи до побољшања, некада је операција неизбежна. У таквим случајевима важно је да пацијенту можемо да понудимо и ендоскопски, а не само класичан оперативни захват, током којег се да бисмо дошли до дискуса секу и здрава ткива и мишићи, и све то оставља велики ожиљак.

Трајање ендоскопског захвата зависи од патологије и искуства хирурга, углавном се заврши за сат, сат и по.

САЛА ЗА СПИНАЛНУ ХИРУРГИЈУ

Доктор Славиша Загорац каже да ће млади хирурзи из УКЦС бити упућени у светске центре на едукацију из спиналне ендоскопије. Заинтересованих има, а ускоро ће сви радити у бољим условима.

- У новој згради УКЦС, у коју би ускоро требало да се селимо, имаћемо салу само за спиналну хирургију - каже др Ерцеговац. - Ту ће, поред најсавременијег ендоскопа, бити и најсавременији микроскоп и друга опрема. Сада салу делимо са микрохирургијом и имам два оперативна дана недељно. У новој згради моћи ћемо да оперишемо сваког дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића