ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ледени дани пред нама, температуре неће ићи изнад нуле

Novosti online

12. 01. 2022. у 19:04

У ПРОТЕКЛИХ седам дана имали смо смену пролећног, јесењег и правог зимског времена.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ледени дани пред нама, температуре неће ићи изнад нуле

Фото: Д. Балшић

Нагли и интезивни пад температуре донео нам је захлађење од скоро 15 степени, а у предстојећем пероду, почев од сутра, стижу нам и ледени дани, рекао је за Еуронеwс Србија климатолог Владимир Ђурђевић.

- У Београду ће бити око минус десет, у централној Србији можда и нешто ниже температуре, до минус 15 степени Целзијуса. На неким вишим надморским висинама, биће и нижих температура од ових. Сутра почињу ледени дани, то значи да температура током целог дана неће прелазити нула степени. Ујутру ће бити врхунац овог мини хладног таласа када ће температуре бити изузетно ниске. За ово доба године, ове температуре јесу оне које су нешто испод просека, али није забринајвајуће. Минус који будемо имали сутра су оквирно неке очекиване температуре. То је јануарски период који заправо тако треба да изгледа. Много веће аномалије су били они топлотни таласи летос - каже Ђурђевић.

Танјуг/Раде Прелић

 

Нема нових количина снега

Како је објаснио, не очекују се нове количне снега, али је и додао да ће ниске температуре помоћи да се задржи онај који је протеклих дана већ нападао, па наглашава да се сценарио до пре Нове године, када се снег јако брзо отопио, неће поновити.

- Мислим да снега неће бити наредних десетак дана, бар не у овом обиму који смо имали ових дана. Можда буде само неког провејавања. Оно што је пало у протеклих два дана је нешто на шта скијаши треба да рачунају и у наредних десетак дана. Оно што је добро је добра акумулација снега, температуре ће да буду поприлично ниске, јер и у том периоду биће температура испод нуле, тако ће бити и у Београду. Не очекује се неко велико топљење, као што је било пред Нову годину. Дакле, онај ко скија може да рачуна да ће у наредном перидоу услови да буду добри. Биће хладно, али биће и сунца - рекао је Ђурђевић.

Ледени талас

Коментаришући нагле скокове температуре, али и најављени ледени талас, Ђурђевић каже да протекле зиме, рачунајући и ову, у сваком случају не могу да се упореде са оним које су биле шездесетих до деведесетих година.

- Имамо једну зиму која је ближа једном вишегодишњем просеку. Међутим када би је упоредили са оном која је била средином 20. века, ова зима је поприлично топлија од неких правих зима које смо некада имали овде. На пример, децембар је за неколико степени био топлији од оног који је био просек од 1960. до 1990. године.

Фото: Д. Балшић

 

"Снег у мају"

Иначе, пракса које се дешавала претходних година, а то је да више није изненађење да се у децембру догоди температура од 15 степени Целзијуса али и то да можемо да "видимо и снег у мају", Ђурђевић каже да је све извесно и могуће, али да се не може са прецизношћу предивдети доста раније.

- То се дешава, није искључено, али такве ствари не могу рано да се предвиде. Углавном када причамо о температури за 15 дана или месец дана, обично су ту у питању неке вероватноће. Шансе за високу температуру усред зиме и снег у пролеће су реалне, али сада их не можемо са прецизношћу предвидети. Чак и када знамо да нас очекује прелазак и промена времена крајем марта и почетком априла, не можемо са прецизношћу да тврдимо када ће се то тачно догодити - објашњава Ђурђевић додајући да постоји нека врста теоријске баријере која одређује до ког степена прецизности може тачно да се нешто предвиди.

- У распону од 14 дана ми можемо нешто прецизније да предвидимо када ће и шта да се деси. За више од тога не могу ни рачунари да нам помогну а ни напредна технологија - додао је.

Како је објаснио, када метеоролизи раде сезонске прогнозе од неколико година, они се заправо баве вероватноћама шта може да се деси и то је, каже, склоно извесним променама.

(Еуронеwс)

БОНУС ВИДЕО - СНЕГ У БЕОГРАДУ: На улицама комуналне службе

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗА ВИКЕНД ДО 15 СТЕПЕНИ ХЛАДНИЈЕ: Метеоролог најавио пад температуре, уз кишу и грмљавину