ВЕШТАЧЕ СНИМАК ДА УТВРДЕ ДА ЛИ МАТЕЈ ПЛИВА САВОМ: И поред лоших временских услова не престаје потрага за Сплићанином

Е. Х.

11. 01. 2022. у 21:32

СНИМАК који је забележен мобилним телефоном, а на којем се види мушкарац како плива у Сави, дат је на вештачење како би се отклонила свака сумња да ли је реч о несталом Матеју Перишу (27). Првих дана после дочека Нове године објављено је да је то управо млади Сплићанин, али је касније његов отац Ненад оспорио ту могућност због начина на који се креће пливач, а одмах се појавила и сумња да је снимак настао много раније, док река није била толико хладна.

ВЕШТАЧЕ СНИМАК ДА УТВРДЕ ДА ЛИ МАТЕЈ ПЛИВА САВОМ: И поред лоших временских услова не престаје потрага за Сплићанином

Фото ATA Images

У исто време, претрага корита Саве, али и приобаља, није стала ни у уторак. И даље се користи сонар, док рониоци због изузетно лоших метео-услова и ниске температуре воде нису могли да зароне. Према неким информацијама, због тога се тренутно највише користи сонар. Према сазнањима "Новости", сигнал мобилног телефона младог Сплићанина ухваћен је последњи пут на Сава променади, на месту где је највероватније упао или ушао у Саву.

- Овај сигнал је лоциран исте ноћи када је младић нестао - наводе у истрази. - Ухватило га је неколико базних станица, па је на основу анализа и укрштања смањен опсег потраге. Наравно, само уколико је апарат био код њега. У овом тренутку се то не зна. Апарат није пронађен.

Новији модели телефона, објашњавају стручњаци, могу да дају сигнал и ако упадну у воду, али само на дубини до два метра. Уколико падне дубље, сигнал се губи и није га могуће лоцирати.

Иначе, министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је у уторак да је српској полицији и те како стало да се пронађе нестали младић из Сплита и да се неће стати са потрагом док се не сазна коначна истина:

- Разговарали смо са високом делегацијом МУП Хрватске, разменили смо информације и радимо даље. Нема никога коме је више стало, наравно осим породице, да дође до истине од МУП Србије. Засад не могу да износим претпоставке, истрага је отишла у једном правцу.

Како сазнајемо, начелник Управе криминалистичке полиције МУП Хрватске Антонио Геровац и његове колеге, који су боравили у Београду, вратили су се у уторак у Загреб.

Према Вулиновим речима, настављена је претрага Саве, као и део дунавског акваторија. Такође, проверава се сваки податак, па чак и полуинформација која стигне о Перишу.

- Београд је сигуран град - поручио је министар полиције Србије. - У Београду се такве ствари не дешавају, у овом граду нико не напада никога због нације или зато што је гост града. Ми хоћемо да потврдимо да је Београд безбедан град, али ми бисмо то урадили без обзира на то да ли је држављанин наш или страни.

Министар Вулин је захвалио оцу несталог младића и истакао да је он врло коректан и да није сигуран да би било ко у таквој ситуацији успео да сачува присебност и да се понаша на првом месту као човек који разуме и цени рад припадника Министарства унутрашњих послова Србије, који даноноћно раде на проналаску његовог сина.

МОЛИТВЕ ЗА СРЕЋАН ПРОНАЛАЗАК

БЕОГРАДСКИ надбискуп и митрополит Станислав Хочевар служио је у понедељак увече мису у Цркви Светог Анте Падованског за срећан проналазак младог Сплићанина. Миси је присуствовао и Матејев отац Ненад, али и викарни епископ српског патријарха Порфирија Јустин, пошто је Хочевар позвао и да се Српска православна црква прикључи тој молитви. После молитве, Хочевар и Јустин су поразговарали са Ненадом Перишом.

"ЈУТАРЊИ ЛИСТ": МНОГО ПРЕТПОСТАВКИ

Загребачки "Јутарњи лист" тврди да полиција истражује да ли се Матеј Периш кобне ноћи "закачио" са неким из обезбеђења клуба "Готик", али и да ли је младић из Сплита бежао пред припадницима "Торциде". Душан Миљуш, искусни новинар "Јутарњег" пише да је "познато да обезбеђење клубова, па и 'Готиковог', држе припадници навијачких гупа". Наводно је, пише "Јутарњи лист", реч о гробарима "и људима блиским ухапшеном Вељку Беливуку".

Лист наводи да се "прикупљају и сазнања међу припадницима 'Торциде', јер је једна од претпоставки да је Периш можда бежао од неког од припадника тих навијачких група". Тако "Јутарњи" подсећа да су припадници "Торциде" изазвали велики инцидент на дербију Партизана и Црвене звезде у којем је било и повређених. "Иако се све догађало 2017. није искључено да је Периш, као декларисани навијач Хајдука, колатерална жртва освете неке навијачке групе која је сукобу са 'Торцидом'." Ипак, "Јутарњи лист" констатује да је то само једна од претпоставки. (Ј. К.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНА АРОГАНТНО НАРУШАВА МИР Премијер Тајвана о акцијама кинеске војске