ЗЛАТНЕ РУКЕ ВРЕДНИЈЕ И ОД УНИКАТА: Смедеревка Валентина Стевановић вредним успоменама дарује нови живот, суграђани одушевљени

Ј. ИЛИЋ

10. 01. 2022. у 09:33

СВЕ у рукама Валентине Тине Стевановић из Смедерева постаје уникат и раритет.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ВРЕДНИЈЕ И ОД УНИКАТА: Смедеревка Валентина Стевановић вредним успоменама дарује нови живот, суграђани одушевљени

Фото Приватна архива

Ова Смедеревка дарује нови, вечни живот старинама, па стари ормари, шкриње, дамска огледала, кофери и друге вредне успомене из њене "радионице" излазе као да су управо извађени из излога најбољих антикварница.

Валентина се бави рестаурацијом и осликавањем старих предмета, и тако ствара уникатне комаде. Из Тинине радионице изашли су јединствени комади - креденци, шкриње, огледала, кофери, табуреи, столице, лампе. На мањим предметима, ради техником "декупаж".

- Све је ручни рад, самим тим два иста примерка не постоје. Радим рестаурацију намештаја, стилског намештаја, ситног покућства и других предмета. Техника је сенчење и бојење, и то искључиво акрилним, нешкодљивим бојама - прича ова занимљива жена чији радови данас красе многе домове.

Фото Приватна архива

Фото Приватна архива

А све је почело у њеном "дворишту".

Најпре је свој дом украсила новим-старим предметима. Умела је, каже, макар два пута годишње да префарба, окречи цео свој стан и рестаурира намештај. Када су њени радови осванули на друштвеним мрежама, почеле су да стижу поруџбине.

- Људима се допало то што радим. Цене то што све радим својим рукама. Немам помоћ столара и других занатлија. Све је made by Tina - каже кроз смех.

У чаробни свет увели су је љубав према уметности, таленат и задовољство.

За намештајем је трагала на све стране, највише на бувљацима, где је налазила вредне комаде. Касније, људи су звали и нудили својe старе предмете од којих нису желели да се раставе јер имају сентименталну вредност.

- Има много људи који ће пре освежити креденац стар сто година који су наследили од прабаке, него купити најскупљи или најмодернији комад у салону - прича Тина.

Дар је, свакако, добила рођењем, али је у свој мали, уметнички свет заронила у зрелим годинама - помало судбински, помало случајно. Када је остала без посла, затворила су се врата канцеларије, али су се, зато, отворила мала, тајна врата њене душе, и на светло дана изнедрила је дивне рукотворине.

- Јесам незапослена, али нисам беспослена - каже кроз смех који не скида с лица.

- Радим некада и више него жене које иду на посао. Дубоко у ноћ, викендом, празником. И најбоље од свега је што у томе, колико год се уморим, бескрајно уживам - прича ова бивша новинарка.

Фото Приватна архива

Фото Приватна архива

Током своје "каријере" ручно је осликала најразличитије предмете, "обукла" старе лампе и кофере, а ексцентричношћу на свакој ствари оставља свој препознатљив шарм.

- Најсрећнија сам у свом малом, уметничком кутку света. Заборавим све, и упијам само те бајковите облике и боје, комбинујем различите декоративне елементе, текстиле. Уживам, и мислим да се то види на мојим радовима. Макар тако људи кажу. Осећају да из њих избија добра енергија - каже Валентина.

Фото Приватна архива

Иновације и из кухиње

НЕ излазе уникати само из Тинине кућне радионице. Из њене кухиње излази права, домаћа зимница, сокови каквих на тржишту овде нема. Тина прави ликере и сокове од лаванде, руже, зове, домаћи "бејлис", италијански "лимунчело"... Тинине радове можете видети и писати јој на њеној фејсбук-страници Валентина Стевановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЕЗДА ЗМИЈА У СРБИЈИ: Ево како препознати отровницу и да ли је истина да вас од њих штити сода бикарбона