ПОХВАЛЕ СТИГЛЕ И ОД СВЕТСКЕ БАНКЕ: Успешна година за Прво јавно тужилаштво у Београду; склопљено око 600 споразума о признању кривице

Н. БИЈЕЛИЋ

08. 01. 2022. у 09:11

ПРВО Основно јавно тужилаштво у Београду у Нову годину ушло је са смањеним бројем старих предмета. Они који су преостали из 2017. биће завршени у овој години, за када се предвиђа да се ураде и сви они из 2018. године. Ово тужилаштво похвалила је и Светска банка, не само због плана решавања старих предмета, већ и због односа са јавношћу и њихове интернет странице.

ПОХВАЛЕ СТИГЛЕ И ОД СВЕТСКЕ БАНКЕ: Успешна година за Прво јавно тужилаштво у Београду; склопљено око 600 споразума о признању кривице

Фото Н. Фифић

Према речима Љубивоја Ђорђевића, који ће на челу тужилаштва остати наредних шест година, након што је реизабран, упоредо са старим, редовно се раде текући предмети, пре свих притворски, затим они везани за насиље у породици, за угрожавање сигурности новинара, лекара, судија, као и свих осталих.

* Какви су резултати Тужилаштва кад је реч о години за нама?

- На основу наших оптужења, Први основни суд је изрекао 97 одсто осуђујућих пресуда. Склопили смо око 600 споразума о признању кривице, а око 2.000 предмета окончано је опортунитетом.

* Колико вам је у свему томе помогао План рада који сте донели?

- Један од показатеља ефикасности рада тужилаштва односи се на број нерешених предмета, посебно старих. Тужилаштво је 2016. иницирало доношење плана и програма решавања старих предмета. У пракси се показало да се доношењем тог плана драстично смањио број старих предмета, и то на неколицину старијих од пет година. Циљ је да у Првом тужилаштву не буде предмета чије решавање траје више од пет година или да тај број буде сведен на разумну меру предмета, које није могуће решити због процесних сметњи.

* За период у наредних шест година значајно место заузима и јавност у раду ове институције, унапређење интернет портала и информатора у раду.

- Прво тужилаштво је донело своју комуникациону стратегију, којом је предвиђена транспарентност у раду, али и поред овога сматрам да је неопходно додатно унапредити комуникацију како са стручном, тако и лаичком јавношћу, јер од отворености рада тужилаштва према јавности зависи поверење грађана у његов рад. Јавни тужиоци се на основу непроверених и често нетачних информација оптужују за нерад, неефикасност и незаконитост, што за последицу има пад поверења у јавнотужилачку организацију, а овако стечено уверење касније је тешко променити. Оно на шта сам изузетно поносан јесте интернет страница Првог тужилаштва која сваком заинтересованом грађанину омогућава приступ информацијама везаним за рад, функционисање и организацију тужилаштва.

Љубивоје Ђорђевић / Фото П. Митић

* Новина у вашем раду је и оснивање службе за односе са јавношћу.

- На чело те службе поставио сам једног заменика, који ће бити портпарол, а поред њега, ту су и четири сарадника. Два ће помагати у раду портпарола, одговараће на сва питања новинара, док ће друга два сарадника помагати у одговорима везано искључиво за захтеве у вези с Законом о слободном приступу информацијама. Морам да кажем да сам изузетно поносан што сам и даље на челу Првог тужилаштва и желим у наредном мандату са својим тимом руководилаца и свим осталим запосленима да наставим континуитет добрих резултата. Максимално ћу се трудити да испуним очекивања, како јавнотужилачке организације, тако и грађана.

СМАЊЕН БРОЈ НЕРЕШЕНИХ ПРЕДМЕТА

ПОСЕБНУ пажњу, према Ђорђевићевим речима, привлаче резултати рада у време ванредног стања и рада запослених од куће који је организован због појаве вируса корона. Тада је, како наводи, у највећем проценту смањен број нерешених предмета старијих од пет година, што је у битном допринело реализацији наведеног плана и програма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат био би гори од свих ратова у историји, имамо оружје какво до сад није виђено