НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  БИЦИКЛОМ "ОПРЕМИО" БОЛНИЦУ: Душан Милојков, из Панчева, породилишту у свом граду "донео" 67.280 долара

Б. СУБАШИЋ

16. 01. 2022. у 17:30

ЗАХВАЉУЈУЋИ светском путнику на бициклу Душану Милојкову, Општа болница у Панчеву добила је средином јула два инкубатора за превремено рођене бебе, сто за реанимацију и три лампе за фототерапију, вредне 67.280 долара.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  БИЦИКЛОМ ОПРЕМИО БОЛНИЦУ: Душан Милојков, из Панчева, породилишту у свом граду донео 67.280 долара

Фото Приватна архива

Да би сакупио ову суму он је на два точка превалио 8.352 километра, кроз 65 градова Србије, Црне Горе, Републике Српске, Италије, Француске, Шпаније, Португалије, Велике Британије и Белгије. Ову хуманитарно путовање назвао је “Бициклом за бебе”, а иако то није његова прва хуманитарна акција, каже да верује да је најважнија.

- Када сам сазнао да имамо проблеме с инкубаторима због којих губимо наше највеће богатство, децу, решио сам да возим за уређај који ће спасавати наше благо! Успео сам да то урадим на точковима сарађујући с Ротари клубом - прича нам Душан.

Када је одлучио да вози за инкубатор, остао је само један “ситан” проблем: како од лепе идеје доћи до реализације? Путоказ за решење му се указао док је гледао репортажу о великој донацији Ротари клуба Болници у Панчеву.

- Отишао сам до њих и предложио им да направимо акцију у којој ћу возити кроз европске градове у којима има њихових клубова, а они ће давати донације за болницу - објашњава Душан.

- Они су ме од свег срца подржали, а иза акције је стала Ротари фондација дистрикта Србија и Црна Гора. Вожња је могла да почне. Није било лако, јер је некада и живот у опасности на таквим путовањима, али срдачан дочек у сваком граду ме је уверавао да сам на правом путу. Само ми је било непријатно што су ми ротаријанци свуда обезбеђивали преноћиште у хотелима највише класе.

Вођен хуманим идејама, Душан је и раније окретао педале широм света у свим условима: по сунцу, ветру и киши, на свим подлогама и надморским висинама. Пре акције “Бициклом за бебе” он је прешао хиљаде километара да би обезбедио средства за лечење деце. Успео је чак да омогући пресађивање оба бубрега једној девојчици, а сакупљао је и новац за завршетак Храма Светог Саве.

Милојков је први српски “поклоник на два точка” који је 2002. бициклом од Србије стигао до Хиландара, а 2014. је подвиг поновио са члановима свог клуба “Екватор”. О том путовању је снимио филм у којем је поручио: “Право и обавеза сваког Србина је да се нађе током живота лицем у лице са Хиландаром.”

Душан је педалирао и стазама Велике сеобе Срба од Раванице до Сент Андреје, а са слепим Далибором Тодоровићем, на тандем бициклу је возио до Италије, где их је дочекала наша репрезентација на Светском првенству у одбојци.

- Била нам је намера да пошаљемо поруку хуманости и спортског духа свим људима и да истакнемо како и особе оштећеног вида воле спорт - сећа се Милојков.

- Далибор и ја смо током шестодневне туре прешли око 700 километара.

Фото Приватна архива

Ипак, најдража му је вожња до Париза 2013. када је Новаку Ђоковићу носио поруке панчевачких малишана. Тада је показао да је за срећу и осмех на лицу малишана, увек спреман да учини све.

- Деца су желела да подрже Нолета у напору да освоји гренд слем титулу која му је тада недостајала и направили су цртеже и литерарне радове посвећене тенису - сећа се Милојков.

- Одлучио сам да Нолету те поруке чистих срца предам на руке и кренуо сам на своје 12. велико путовање...

Душан са особљем болнице, Фото Приватна архива

ПОРУКЕ ЗА НОВАКА

НОЛЕ је био одушевљен када је добио важну пошту од панчевачких малишана! Он је велики човек, диван, непосредан и скроман. Понео сам му и пар голубова писмоноша да узврати поруку малим Панчевцима са Ролан Гароса, али у томе нисмо успели, па их је пустио са Трокадера и они су се вратили у Србију! Голубови су били проверени летачи дугог домета, јер су пре тога већ летели до Србије са Хиландара - испричао нам је Душан Милојков.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: Бог нас је погледао и помиловао