НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  СУПЕРМЕН ИЗ ГРАДА НА ЂЕТИЊИ: Раде Васовић, полицајац изложио себе животној опасности да би спасао старицу

Н. ЈАНКОВИЋ

18. 01. 2022. у 17:30

ТЕ вечери, Ужичани су гледали херојски чин какав се може одиграти само у машти и у понеком филму: полицајац из града на Ђетињи Раде Васовић спустио се са терасе на 15. спрату солитера на терасу испод, без икакве заштитне опреме, како би помогао старици за коју се мислило да је у животној опасности.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  СУПЕРМЕН ИЗ ГРАДА НА ЂЕТИЊИ: Раде Васовић, полицајац изложио себе животној опасности да би спасао старицу

Фото Н. Јанковић

Призор је деловао нестварно: по мрклом мраку овај атлета је висио над амбисом држећи се за дно ограде, зањихао се, пустио... Трен касније - био је на сигурном.

Недеља, 7. фебруар. Полицијској управи Ужице пријављено је да се старица од 82 лета налази у стану, никоме се не јавља на телефон, па се претпостављало да је животно угрожена или да је преминула. Вођа “интервентне” Васовић, са колегама Нешковићем, Дробњаком и Миросављевићем убрзо је био на лицу места. Обијање готово непробојних и скупих one touch lock врата предуго би трајало, а насилне методе отврања опасне, јер се претпостављало да је старица пала са друге стране ове непремостиве препреке.

Показало се затим, да је полицајац Раде Васовић, са надимком Бамби, заправо ужички Супермен.

- Недостајало је око пола метра да ногама дохватим до ограде доње терасе. Почео сам да правим замахе, гледао сам да покрети буду довољно снажни да не ударим у спољни део ограде, и пустио се - каже Васовић, присећајући се догађаја. - Дочекао сам се на тераси.

Раде испред солитера, Фото Н. Јанковић

Кроз стакло сам видео да жена лежи на поду. Дозивао сам је, и у једном тренутку старица је подигла главу.

Васовић је викао жени да проба да допуже до улазних врата, која су јој била ближе од балконских. Њен напор да допузи до врата трајао је око 15 минута. Подизала је и спуштала руку, покушавајући да досегне кључ, како би спасиоци ушли унутра.

Напокон, успела је. Хитна помоћ била је већ на лицу места и она је одмах збринута у ужичком Здравственом центру.

Код полицајца Васовића емоције су прорадиле тек када су га стигле речи, добронамерна грдња њему драгих људи. На све је одговорио да је урадио оно што не само да је у опису његовог посла, већ и животно опредељење, које не трпи компромисе. Осећања су се узбуркала недуго затим:

- Породица ове жене, а једни смо другима прирасли за срце, обавестила ме је да је та драга жена, старица, преминула две недеље касније, 21. фебруара.

СПРЕМАН ЗА ПОДВИГ

РАДЕ Васовић је ожењен и отац је двоје деце. У тренутку свог херојског чина био је студент четврте године Правног факултета. У међувремену је факултет завршио и уписао мастер студије. Мајстор је џијуџицуа, а био је и шампион Балкана у овој борилачкој вештини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛАВИМО ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Данас важе ови обичаји, један се посебно односи на децу