ЛЕКАРИ ТРАЖЕ ПРОПУСНИЦЕ 24 САТА: Данас заседа Кризни штаб, на столу предлог пооштравања мера до краја јануара

Б. Р.

28. 12. 2021. у 07:00

КРИЗНИ штаб за борбу против епидемије изјасниће се данас о предлогу Министарства здравља да се прошири важење ковид-пропусница на 24 сата, све до краја јануара. Ставови чланова овог тела су подељени, па је неизвесно која "струја" ће бити у већини. Медицински део Кризног штаба за овакво решење залаже се још од краја октобра, када су и уведене ковид-пропуснице за угоститељске објекте, а др Предраг Кон, епидемиолог и члан штаба, каже да не очекује неке драматичне промене противепидемијских мера.

ЛЕКАРИ ТРАЖЕ ПРОПУСНИЦЕ 24 САТА: Данас заседа Кризни штаб, на столу предлог пооштравања мера до краја јануара

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић/Раде Прелић/Новости

За медицински део Кризног штаба организовање концерата на трговима је неприхватљиво, али мало је вероватно да би овакве манифестације сад могле да буду отказане.

- Оно што очекујем у овој ситуацији је да се поштују мере које су на снази. Концерте на трговима, а што је планирано, не може да подржи ниједан епидемиолог, нити лекар из Кризног штаба. Јасно је да је притисак велики, сматра се да треба да се допусти, не могу да прејудицирам - рекао је Кон. - Ризик је неупоредиво већи за оне који иду на овакве манифестације, а нису вакцинисани, заштићени или преболели и ако нису примили трећу дозу. Носите маске, без обзира на то што на отвореном то није обавезно.

У епидемиолошкој слици нема значајнијих промена: међу 13.574 тестираних, вирус корона потврђен је код 1.249 особа, док је од последица ковида за дан преминуло још 27 оболелих. Омикрон сој, који је брзо постао доминантан у земљама где је раније откривен, брзо може да погорша епидемиолошку слику, па лекари очекују брже ширење инфекције после новогодишњих празника.

СТУДИЈА О НИВОУ АНТИТЕЛА

У СРБИЈИ ускоро почиње велика национална студија о ефекту имунизације против ковида, најавила је, за РТС, професорка Медицинског факултета у Београду Љиљана Марковић Денић. Она је за РТС навела да је случајним избором одабрано 1.000 испитаника из 14 градова, они су добровољно пристали да се код њих прати динамика антитела током годину дана. Узорци ће се узимати од прве вакцинације у одређеним размацима и пратиће се кретање броја антитела. Носилац студије је Медицински факултет у Београду, а учествују ИНЕП, "Батут" и домови здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (1)

СУСРЕТ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА СА БЕОГРАДСКИМ БОЕМОМ: Упутио му је речи које се и данас памте