ДИРЕКТОРКА БАТУТА О ОМИКРОНУ: Вакцинација и личне превентивне мере примарни

Танјуг

24. 12. 2021. у 22:57

ПРЕМА подацима Светске здравствене организације у више од 100 земља је потврђено присуство омикрон варијанте корона вируса, која је јуче регистрована и код нас, а можемо очекивати да ће она доминирати у наредним месецима с обзиром на способност ове варијанте да се брзо шири, изјавила је директорка Института за јавно здравље "ДР Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

ДИРЕКТОРКА БАТУТА О ОМИКРОНУ: Вакцинација и личне превентивне мере примарни

Фото Танјуг

Она је у емисији „Тачно тако“ Танјуг ТВ данас апеловала на примену личних превентивних мера с обзиром, како је нагласила, на карактеристику омикрона да једна заражена особа може у врло кратком року да пренесе вирус на више лица у свом окружењу. Као главне мере превентиве Јовановић је истакла ношење маске и избегавање окупљања у затвореним просторима.

Она је говорила и о симптомима омикрона и рекла да је он само једна од варијанти вируса, и да су они слични онима који су и до сада били присутни код ковид 19, а пре свега, како је навела, карактеристични су за респираторне инфекције, према информацијама из земаља где је овај тип већ присутан. Јовановић је рекла и да постоји сумња да се омикрон може развити и код особа које су вакцинисане, али да према досадашњим истраживањима још није извесно да ова варијанта може да избегне имунитет стечен вакцинацијом.

Оно што је сигурно је да вакцинација штити од тежих облика ковид 19 без обзира о којој варијанти се ради и да таква особа неће бити угрожена здравствено и животно, нагласила је Јовановић. Она је навела и да је лек "молнупиравир", који је доступан у нашој земљи, најсавременија врста лека која се даје најосетљивијим групама, али је нагласила да је и даље главна стратегија вакцинација.

Јовановић је посебно истакла да је Србија у категорији ретких земља која за здравствену заштиту може да понуди толики избор вакцина, као и да је време за бустер дозу након четири односно пет месеци од последње примљене вакцине, док неке земље већ раде на скраћењу тог рока. Она је појаснила да вакцинација пре свега штити од тежих форми болести, смртног исхода и системских последица које могу да се јаве, и да је пре свега неопходна старијој популацији, али да је потребна и млађима јер последице које могу настати код младих могу бити веома компликоване и довести до озбиљног урушавања здравља.

Јовановић је рекла да се постковид већ прати веома дуго и да су примећене компликације које су везане за кардиоваскулаторни систем, поремећаје циркулације, а истовремено и неке друге псоледице које доводе до поремећаја неких функција организма које су виталног карактера.

- Вакцинација збуњује зато што пандемија још траје и она мора прво бити заустављена глобално, а након тога ће вероватно препоручивати само сезонски у циљу спречавања последица и тежих форми - навела је Јовановић.

Она је поручила да смо тренутно у бољој епидемијској ситуацији, али је подсетила да мере никада нису укинуте и да их не треба заборавити поготову у околностима када су испред нас већа празнична окупљања,где су физичка дистанца и избегавање ризичних конатаката начин да се спречи ширење ковида. Јовановић је рекла и да ће на наредној седници Кризног штаба једна од тема бити број инфицираних лица на дневном нивоу као и тренутно стање у болничким установама.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОН УКРАЈИНЦИМА: Вреди платити скупу цену за слободу-руска победа произвела би језиве последице