ОПЕН ДАТА ХАБ: Ново место за размену идеја и апликација

Танјуг

21. 12. 2021. у 18:05

У БЕОГРАДУ је данас представљена платформа Опен Дата Хаб која ће, како је речено, бити ново место за развој идеја и апликација, као и за развој дигиталне индустрије у Србији.

ОПЕН ДАТА ХАБ: Ново место за размену идеја и апликација

Фото Танјуг

На представљању Опен Дата Хаб-а говорио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић који је рекао да ће та платформа представљати важан корак у дигиталној трансформацији у Србији.

-У контексту четврте индустријске револуције отворени подаци су незаменљиви јавни ресурс који уколико се користи у свом пуном капацитету може доминантно допринети друштвеном развоју, економском напретку, као и транспарентној и ефикасној јавној управи у коју грађани имају пуно поверења, рекао је Јовановић.

Истакао је да је отварање и употреба отворених података један од приоритета Владе Србије и додао да њихова употреба подразумева креирање нових вредности и знања у корист државе и друштва.

-Захваљујући отвореним подацима, процеси доношења одлука постају поузданији, креирају се модерне јавне политике, унапређује се квалитет грађана на свакодневном нивоу, развија се привреда, врше се најразличитија научна истраживања, укључујући и она која доприносе развоју вештаче интелигенције, навео је Јовановић.

Указао је да је Влада Србије 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције за период до 2025. године и навео да је тако постала једна од 26 земаља у свету и прва земља у региону југоисточне Еворпе која је препознала значај напретка на пољу вештачке интелигенције.

Јовановић је навео да је у складу са Стратегијом почетком овог месеца пуштена у рад национална платформа за вештачку интелигенцију у државном Дата центру у Крагујевцу.

-Платформа ће бити на располагању држави, локалним самоуправама, нашим иновативним стартап компанијама, као и техничким факултетима, научно-технолошким парковима и институтима, међу којима је Институт за вештачку интелигенцију који је основан ове године, рекао је Јовановић.

Додао је да ће бесплатан и благовремени приступ тој платформи омогућити нашим предузетницима и научницима да направе још бржи и снажнији пробој на пољу технолошких иновацијама.

Јовановић је поручио да даљи технолошки развој "лежи" и у отвореним подацима, додајући да су они кључни ресурс који би стартапови могли да користе за развој иновативних производа и услуга, а чиме би се, додаје, утицало на привредни раст и модернизацију читаве економије.

-Подаци су један од најважнијих сегмената дигиталне трансформације јавне управе која је један од стратешких приоритета Владе Србије. Подаци представљају знање које држава има, она то знање треба да користи како би доносила боље одлуке и стратегије, креирала јавне политике и континуирано унапређивала услуге које пружа грађанима, навео је Јовановић.

Истовремено, додаје, ти подаци представљају јавно добро, што значи да могу да их користе сви - академски сектор, цивилни сектор, привреда, али и обични грађани.

-Опен Дата Хаб ће као место сусрета размене знања и искуства, помоћи да потенцијални корисници отворених података, чланови стартап заједнице, али и академски и цивилни сектор, увиде и адекванто искористе бројне прилике које се јављају у области отворених података, објаснио је Јовановић.

Најавио је да ће реконструкцијом зграде Ложионица, тај тренутно виртуелни Опен Дата Хаб добити и свој простор.

Представљању Опен Дата Хаба присуствовала је и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Меклауд која је казала да ће тај хаб бити виртуелни простор за развој дигиталне индустрије и употребу отворених података.

Истакла је да је од оснивања Канцеларије за ИТ и еУправу, Србија много урадила по питању дигитализације и изразила задовољство што је Влада УК од првог дана уз Канцеларију и што је подржала њене напоре и успехе.

Навела је да су неки до пројеката на којима су Канцеларија и Влада УК радиле заједно: пројекат дигиталне трансформације вредан два милиона евра, развој сервиса е-беба, регистрација имовине, развој електронских сервиса за привреду...

Додала је да су са Министарством за образовање кроз пројекат "Школа за 21. век" увели микробитове у све школе у Србији и тиме омогућили да деца кроз развој дигиталних вештина развијају и критичко мишљење и креативност.

-У отворене податке смо кренули од нуле, а данас уз нашу и уз помоћ УНДП-а имамо више од од 1.200 сетова података које су објавили како националне тако и локалне институције. Тиме смо омогућили грађанима да имају бољи увид у рад органа јавне управе, али смо им олакшали да обаве своје свакодневне активности и послове, навела је Меклауд.

Она је навела да су неки од примера употребе отворених података када гледамо када ће доћи следећи аутобус, где су најмање гужве у граду, колики је број заражених или какав је квалитет ваздуха.

Указује да подаци могу бити отврени само ако инситуција отвори податак и учини их доступним.

Истакла је да је вредност британске индустрије отворених података, у којој ради десетине хиљада људи, процењена на 88 милијарде евра.

Представница УНДП-а Јелена Ружичић казала је да је УНДП заједно са Владом Србије и Владом УК радио на дигиталној трансформацији Србији, али и подизали екосистем отворених података.

Навела је да се данас преко Опен Дата Хаб-а успоставља једно заједничко место које треба да помогне у креирању иновативних услуга, нових стартап компанија и нових радних места.

Директор еКГ инфодата Крагујевац Зоран Ðоровић истакао је да је код развоја отворених података важно да доносиоци одлука и запослени у јавној администрацији препознају значај отворених података.

-Препознајемо вредност овог хаба као место на којем треба да разменимо информације, где треба да научимо нешто ново, где треба да добијемо повратну информацију од приватног сектора, од појединаца, од медија и других, да би наши подаци били на најбољи начин отворени и употребљиви у касној обради, закључио је Ðоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком