ТРИ ЕСКАДРИЛЕ ХЕЛИКОПТЕРА ЗА ЈАЧУ ВОЈСКУ: Набавка 30 летелица снажна потпора пешадији

Р. Др.

14. 12. 2021. у 08:00

СРБИЈА би у следећих неколико година могла комплетирати три ескадриле-хеликоптера "ербас" Х145М, транспортних летелица Ми-17 и руских "летећих оклопњача" Ми-35. Овај посао биће највећи који је Војска закључила последњих деценија, а по његовој реализацији Србија ће имати највећи број хеликоптера у региону.

ТРИ ЕСКАДРИЛЕ ХЕЛИКОПТЕРА ЗА ЈАЧУ ВОЈСКУ: Набавка 30 летелица снажна потпора пешадији

Фото Танјуг

Јачање хеликоптерске компоненте српске војне авијације, како су "Новости" већ писале, нашло се међу приоритетима у новим плановима развоја система одбране. Да је Србија преломила када је реч о типовима и броју летелица којима ће у наредних пет година појачати своје оружане снаге потврдио је председник Србије Александар Вучић. Он је најавио набавку 30 летелица, око којих су већ отворени преговори, а део је већ наручен и плаћен.

Потврђено је да ће Србија купити 11 нових "Ербасових" хеликоптера Х145М, чиме ће укупан број ових платформи у Војсци Србије бити 16. Такође, српске војне ознаке добиће и три летелице Ми-17, тако да ће их укупно бити осам. Највећа и најважнија ставка улагања у вертикалну компоненту авијације, без сумње, биће куповина још четири нова оклопна хеликоптера Ми-35, као и 11 половних летелица војске "једне од чланица Европске уније". У овој формулације многи су препознали Кипар, који је већ помињан као земља где би Србија могла да ојача своја крила.

- Србија ће бити хеликоптерска велесила у региону. Реч је о најсавременијим летелицама, на којима ће се дуго година заснивати овај сегмент Ратног ваздухопловства - казао је Вучић после састанка са војним врхом протекле недеље у Нишу.

У Министарству одбране наводе да је вертикални "лифт" изузетно важан за нашу војску:

- Тренутно располажемо могућностима за транспорт јединице ранга чете, а план је да обезбедимо ефикасно премештање батаљона. Хеликоптери ће имати важну улогу у подршци копненој војсци - у извиђању, противоклопној борби и примени најсавременијег ракетног наоружања.

Да су хеликоптерске ескадриле најподесније за јачање одбрамбене моћи Србије сматра и Златомир Грујић, председник Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије. Он каже да ће нови хеликоптери улити нову снагу и јединицама копнене војске.

- Имајући у обзир територију, геостратегијски положај Србије и њену одбрамбену доктрину, хеликоптери су од изузетног значаја. Најављеном куповином систем ће обезбедити снажну подршку јединицама, као и формирање зона дејстава на различитим висинама и у свим околностима - наводи Грујић.

Он каже да је хеликоптер подесно средство које не захтева већа улагања у инфраструктуру и изградњу аеродрома, а војсци ефикасно обезбеђује висок ниво маневра на малој територији.

ПОЈАЧАЊЕ СА КИПРА

КИПАР, према писању тамошњих медија, вољан је да Србији прода своју ескадрилу хеликоптера Ми-35П. Ова верзија располаже готово идентичним летелицама овог типа које се већ налазе у српској авијацији. Медитеранска земља их је наоружала противоклопним ракетама "атака" и пројектилима 9М114, као и невођеним ракетама ваздух-земља С-8. Кипар и Србија већ су успоставили војну сарадњу, у оквиру које је Кипар од Србије купио хаубице "нора" Б-52 и лака оклопна возила "милош".

САРАДЊА СА "ЕРБАСОМ"

КУПОВИНА додатних 11 "Ербасових" летелица Х145М позиционираће "Ербас" као стратешког партнера Србије у опремању Ратног ваздухопловства. Од овог концерна наша земља очекује наредне године и почетак испоруке хеликоптера "суперпума" за МУП. Уз то, отворени су и разговори за средњи транспортни авион Ц-295 "каза", који се у оквиру овог ваздухопловног гиганта производи у Шпанији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то