СТИЖЕ НОВИХ 30 МОЋНИХ ХЕЛИКОПТЕРА: Србија постаје велесила у региону, уложићемо 1,25 милијарди евра у војну технику!

Е В. Н.

13. 12. 2021. у 09:39

СРБИЈА ће набавити још око 30 хеликоптера у 2022. и 2023. години, бићемо хеликоптерска велесила у региону!

СТИЖЕ НОВИХ 30 МОЋНИХ ХЕЛИКОПТЕРА: Србија постаје велесила у региону, уложићемо 1,25 милијарди евра у војну технику!

Фото: Танјуг

Ово је једна од кључних порука председника Александра Вучића јуче, на крају тродневне посете Нишавском округу.

Шеф државе је након присуства приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде, нагласио да је повећањем плата заустављен одлив из војске, указао је и да је велики број хеликоптера у овој и претходној години набављен:

- Очекујемо још укупно 18 плус 12 хеликоптера. Од тога ће бити 11 хеликоптера Х145, затим четири Ми-35, три Ми-17, плус 11 или 12 Ми-35 које половне купујемо од једне чланице ЕУ. Тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хелкоптерска велесила у овом региону.

Председник је јуче, на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије, рекао да је донета одлука да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра већ у првом кварталу 2022. године.

- Нашли смо начина да са око 145 милиона евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилност и боље производе за нашу војску - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

Додао је и да је донета одлука да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе - возила и убојна средства, муницију, мине-ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарди евра, што ће, како је истакао, бити додатни подстицај за развој наменске индсутрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије.

Према Вучићевим речима, наша војска ће бити модернизована, "уз све оно што купујемо од руских, француских и других партнера, што није урачунато, а где су улагања заиста огромна".

Фото: Танјуг

- Почели су први разговори и за набавку ловачко бомбардерске авијације, ићи ће се на увећање капацитета завода "Мома Станојловић", који ради ремонт авиона "орао", и сада могу да их ураде три за две године.

Вучић је истакао и да је разговарано о цени струје за фабрике наменске индустрије.

- Гледаћемо да је држимо на минимуму тамо где ЕПС не би могао да изгуби. Хвала људима из ЕПС, ЕМС и ОДС и другим који су нам помогали да сачувамо систем како би наше фабрике могле да раде и испоручују најбољу опрему нашој армији - закључио је Вучић.

Фото: Танјуг

У ТЕШКИМ УСЛОВИМА - ПЕРФЕКТНА ВЕЖБА

НА нишком војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" јуче је приказана демонстрација дејстава хеликоптерске јединице и припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије, у присуству председника Александра Вучића.

На почетку вежбе рапорт председнику предао је командант 98. Ваздухопловне бригаде бригадни генерал Зоран Продановић. Приказу способности хеликоптерских јединица РВ и ПВО и 63. падобранске бригаде присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић, министар финансија Синиша Мали и начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић.
Припадници ВС извели су демонстрацију класичног десанта падобранаца, десанта конопцем, подршку хеликоптера дејству специјалних јединица, спасавање рањеника помоћу корпе и везом и евакуацију припадника 63. Падобранске бригаде.
Шеф државе им је честитао на успешно изведеној вежби, нагласивши да је изведена у тешким условима на перфектан начин.

Фото: Танјуг

СА ДРУГОМ ИЗ ВОЈСКЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић после приказа способности хеликоптерских јединица РВ и ПВО и 63. падобранске бригаде у Нишу срео је свог друга из војничких дана.

- Срећан сам што сам у Нишу срео Срђана Митровића, старог друга из војске коју смо служили пре 30 година - написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Фото: Танјуг

НАЈВЕЋА ПОПУЊЕНОСТ НА ЈУГУ

ПРЕДСЕДНИК је указао да је тренутно највећа попуњеност у бригадама на југу Србије и највећи број војника је у Нишу, Топлици, Врању, Лесковцу, Пироту, и Краљеву. Тамо где је највећи животни стандард, додаје, најнижа је стопа попуњености, попут Београда и у Војводини.

- Одлив из војске је био већи пре пет година него данас, управо због повећања плата. Како се буду приближавали у односу на припаднике МУП-а имаћемо све више припадника војске - рекао је Вучић.

БОНУС ВИДЕО: СНАГА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ! Погледајте акцију на војном аеродрому у Нишу

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (34)

МУЖ МИЛИЦЕ НЕДИЋ ЈЕ ПОЗНАТИ НОВИНАР: Волим да чујем његове похвале о послу, а још драже су ми критике (ФОТО)