ЛАНЦИ ЗА СНЕГ ОБАВЕЗНИ ПО ЗАКОНУ? Како се колима лакше кретати по снегу и шта је неопходна зимска опрема (ВИДЕО)

Novosti online

12. 12. 2021. у 18:23

СНЕГ који не престаје да пада од суботе вече направио је многе проблеме широм Србије.

ЛАНЦИ ЗА СНЕГ ОБАВЕЗНИ ПО ЗАКОНУ? Како се колима лакше кретати по снегу и шта је неопходна зимска опрема (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Због јаког ветра на неким местима створили су се наноси висине и до метар, многе споредне улице у насељеним местима су затрпане, а у главним саобраћај се одвија успорено. И док конулане службе покушавају да очисте и оспособе путеве, поставља се питање шта возачи могу да ураде и како да се понашају ако морају на пут?

Поред обавезне, законом прописане опреме, возачи морају имати у возилу ствари које им требају олакшати пут, односно отклонити проблеме.

Ланци за снег, чарапе за точкове и зимске гуме

Уколико су у зимском периоду на коловозу снег, поледица или лед, зимске гуме спадају у обавезну опрему у периоду од 1. новембра до 1. априла. Прописи налажу да дубина шаре на газећем слоју мора бити најмање 4 милиметра. Такође, није довољно да их имате само на погонској основи, већ морате имати све 4 зимске гуме.

- Казне за правна лица су од 100.000 до 800.000 динара, за предузетнике од 50.000 до 200.000, а за физичка лица од 6.000 до 20.000 динара. Ланци за снег обавезни су само уколико у зимском периоду возите ван насељеног места, у случају да на коловозу има снега, леда или поледице - кажу у АМСС.

Поред њих можете имати и неку другу опрему за повећање тракције, као што су, на пример, "чарапе" за снег.

Сајла или уже за вучу, резервни точак

У случају да се заглавите, или да на путу налетите на него ко се заглавио у снегу, сајла или уже за вучу итетако ће бити од користи. У Правилнику о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила (Члан 112), наводи се да сва возила која су први пут регистрована након 1. јануара 1984. године морају као део обавезне опреме имати уже или сајлу за вучу. Уколико користите уже, оно би у вашем возилу требало да се налази на лако доступном месту. Дужина сајле мора омогућити вучу на растојању од 3 до 5 метара, а уколико користите полугу, растојање не сме бити дуже од 3 метра.

Када је реч о резервном точку, Закон о безбедности саобраћаја прописује да резервни точак спада у обавезне делове опреме. У овом случају постоје и два изузетка: први је ако имате рун-флат пнеуматике, а други када у аутомобилу имате средство помоћу кога можете привремено поправити оштећену гуму (сет за поправку, пену или спреј у боци с притиском).

Када је реч о опреми, неопходно је у колима имати и сигурносни троугао, рефлектујући прслук, као и сет за прву помоћ.

У случају да не дај боже доживите неки удес по оваквом времену,итекако же вам бити потребна полиса осигурања од аутоодговорности, као и европски извештај о саобраћајној незгоди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру