КОРАК ПО КОРАК: Путујте у Европу са зеленим сертификатом

В. Н.

11. 12. 2021. у 09:51

СВИ они који планирају да током предстојећих празника отпутују у земље Европске уније за улазак ће им бити потребан дигитални зелени сертификат који ЕУ признаје, а који је од сада доступан на порталу е-управе.

КОРАК ПО КОРАК: Путујте у Европу са зеленим сертификатом

Фото З. Јовановић

Одлука Европске комисије да дигитални зелени сертификат Србије мора да буде подударан са дигиталним ковид-сертификатом ЕУ ступила је на снагу 16. новембра и омогућила је очитавање српских QР кодова.

Систему дигиталних ковид-сертификата ЕУ досад су се придружиле 22 земље које нису чланице Уније, укључујући Албанију и Северну Македонију. Осим на порталу е-управе, преузимање документа могуће је и на више од 700 шалтера пошта широм Србије.

КОРАК 1

Да бисте добили ЕУ дигитални зелени сертификат, потребно је да будете регистрован и пријављен корисник портала е-управа. Након пријаве, кликните на тастер "покрени услугу", која је доступна у делу ЕУ дигитални зелени сертификат.

КОРАК 2

Затим проверите све унете податке, односно име и презиме, јединствени матични број као и број пасоша. Потврдите имејл адресу и већ после неколико секунди стићи ће вам сертификат на електронску пошту који сте навели.

КОРАК 3

ЕУ Дигитални зелени сертификат, осим личних података грађана, обухвата и примљене вакцине, урађен пи-си-ар, антигенски тест и опоравак од заразне болести ковид 19. Као и доказ да је неко прележао болест у претходном периоду.

КОРАК 4

ЕУ Дигитални зелени сертификат се креира за сваки догађај: вакцину, тест или опоравак појединачно. То значи да уколико сте на пример примили три дозе вакцине и имате један резултат теста, добићете укупно четири документа - сертификата за сваку вакцину и за резултат теста на имејл који сте навели. Сваки документ имаће свој QR код који је заштићен и садржи комплетне информације о том тесту.

КОРАК 5

Резултати тестова се приказују искључиво уколико су урађени у референтним државним лабораторијама. Ипак, пре путовања неопходно је да се упознате са правилима земље у коју путујете на званичним веб презентацијама. Такође, ЕУ ДЗС не представља путну исправу и већ је неопходно да поседујете пасош.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

И ДАЉЕ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА МОРЕ: Vogue Hotel у Бодруму је у сваком смислу одличан избор и у њему ће уживати цела породица