ДА ЛИ ЋЕМО ПРИМАТИ ЧЕТВРТУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Чекају се резултати истраживања, кључан фактор антитела

Novosti online

09. 12. 2021. у 07:33

У СРБИЈИ је почело велико научно истраживање за давање четврте дозе вакцине против вируса корона!

ДА ЛИ ЋЕМО ПРИМАТИ ЧЕТВРТУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Чекају се резултати истраживања, кључан фактор антитела

Фото Танјуг

У зависности од резултата ових анализа, биће одлучено да ли ће се грађани четврти пут вакцинисати после шест или 12 месеци од треће, такозване бустер дозе.

Приоритет ће имати старији од 65 година, као и хронични болесници.

Према речима Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља, без обзира на то што у свету фале вакцине, наш народ не треба да брине, јер ће их бити довољно колико год доза буде требало. Једини циљ је, додаје он, да створимо колективни имунитет и победимо вирус.

Фото: Танјуг

 

- Видећемо да ли ће нам бити потребна и четврта доза вакцине против корона вируса како бисмо сачували здравље својих грађана. Ако дође и до тога, вакцина има довољно. Имамо редовну испоруку "Фајзерових" вакцина, а у "Торлаку" смо произвели 1,5 милиона доза вакцина "Спутњик В". Дај Боже да све те вакцине искористимо - рекао је Ђерлек и нагласио да Србија неће дозволити да вакцинама истекне рок трајања, већ да ће бити подељене онима који желе да их приме.

Фото Printskrin

 

Свака доза после друге јача имунитет

Да ће четврта доза вакцине и те како бити потребна и да све зависи од формирања антитела, сматра и епидемиолог др Радмило Петровић.

- Овде су јако битна истраживања и добро је што смо већ почели да радимо на њима. Кључ свега је да се прати ниво антитела после вакцинације, као и време након којег ће почети да опадају. Од тога ће зависити да ли ће се четврта доза давати шест или 12 месеци након треће и да ли ће зависити коју сте претходно вакцину примили. Приоритет за вакцинисање по четврти пут свакако ће бити старији од 65 година, хронични болесници, особе са малигнитетима, а затим и сви остали - истиче др Петровић.

На питање да ли то може да шкоди епидемиолог одговара:

- Наравно да не може. До сада није било великих реакција нити фаталних последица. Уосталом, свака доза после друге не може да шкоди, већ само да користи и да јача имунитет!

У Србији је до сада првом дозом вакцинисано 57 одсто пунолетних грађана, другом 54 одсто, а трећом 30 одсто.

Морамо бити спремни за најгори сценарио

Према речима Мирсада Ђерлека, омикрон сој још није регистрован у Србији, али је питања дана када ће стићи.

- Налазимо се у "обручу", јер је омикрон регистрован у Румунији, Хрватској и Црној Гори. Корона нас стално изненађује и морамо бити спремни за најгори сценарио.

Ни делта сој у почетку није давао тешку клиничку слику. Нико са сигурношћу не може казати шта ће се дешавати у наредним месецима. Још је рано говорити о ефикасности вакцина када је о омикрон соју реч. Нови сој даје разлога за бригу, али нема места паници - додао је он.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)