МОНАСИ СА ХИЛАНДАРА ВЕКОВИМА ЗДРАВИ КАО ДРЕН: Лекар из Ваљева открива тајну њиховог здравља - Најгоре што може да им се деси је прехлада

Novosti online

08. 12. 2021. у 22:04

ХИЛАНДАРСКО лекарско друштво годинама организује одлазак наших медицинских стручњака на Свету Гору.

МОНАСИ СА ХИЛАНДАРА ВЕКОВИМА ЗДРАВИ КАО ДРЕН: Лекар из Ваљева открива тајну њиховог здравља - Најгоре што може да им се деси је прехлада

Фото: П.Митић

У тој мисији посвећеној здрављу хиландарских монаха најактивнији су лекари из Опште болнице Ваљево, где др Поповић ради као хирург.

– Братство манастира изузетно је здрава и витална популација. Томе доприноси и начин живота који воде, као и њихов начин исхране. Тамо нема дијабетеса, свега један монах има хипертензију и хипертиреозу које су под терапијом. У складу са начином живота који подразумева доста стајања, јављају се тегобе са проширеним венама и евентуално зглобовима. Један од најјачих утисака ми је мењање свести и начина размишљања током боравка тамо, мислим да свако након те посете буде бољи човек – прича др Поповић.

Хиландарска амбуланта у којој је дежурао, како каже, врхунски је опремљена, од ултразвука, преко офталмолошких уређаја до апотеке Поред здравља монаха, др Поповић је одушевљен и потпуно другачијом атмосфером и начином размишљања, „тако битно другачијим од устаљене свакодневице“.

– Иако сам читавог живота верник, имао сам трему да ли ћу моћи да се уклопим. Али кад стигнете тамо, имате осећај као да сте ту већ провели сто година. Оно што ме је одушевило је њихов начин живота који као да се није вековима променио. Сазнање да и данас може тако да се живи ми је помогло у размишљању о животу и струци. Све је смирено, свако има своју улогу, без журбе се све стиже – каже др Поповић.

(Република)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)