ОД 1. ЈАНУАРА ДАМЕ РАДЕ ДВА МЕСЕЦА ДУЖЕ: Ускоро нови услови за пензионисање жена као и за превремено напуштање радног места

Ј. Ж. С.

09. 12. 2021. у 09:49

СВАКОГ децембра у филијале ПИО фонда широм Србије годинама стиже већи број захтева за пензионисање у односу на остале месеце. Померање старосне границе за пензионисање сваког 1. јануара разлог је због кога се многи осигураници одлуче управо на овај корак.

ОД 1. ЈАНУАРА ДАМЕ РАДЕ ДВА МЕСЕЦА ДУЖЕ: Ускоро нови услови за пензионисање жена као и за превремено напуштање радног места

Фото Танјуг

Према подацима Фонда ПИО, број нових корисника пензије у Србији за период од јануара до септембра ове године је 64.275, док их је 2020. пензионисано 79.290. По Закону о ПИО за одлазак у старосну пензију од 2022. године дамама ће уз стаж у трајању од 15 година бити потребно 63 године и четири месеца живота, уместо досадашњих 63 године и два месеца.

- За мушкараце услов остаје исти као и у 2021. години, што значи 65 лета и 15 година стажа - кажу Фонду. - И за једне и за друге важи правило да уколико имају 45 година стажа осигурања, стичу право на старосну пензију, без обзира на године живота. Закључно са 31. децембром прошле године право на превремену старосну пензију остварило је 54.230 осигураника.

Како правила налажу, у зависности од тога колико су раније напустили радно место њима се са чека скида и до 20 одсто износа, односно за сваки месец ранијег одласка у пензију 0,34 процента.

У ПИО објашњавају да се од Нове године мењају делимично и услови што се тиче одласка у превремену пензију и то за оба пола. За мушкарце то ће бити 40 година у радној књижици и 59 година и шест месеци живота. Даме ће пре времена моћи да напусте радно место са 39 година и осам месеци стажа осигурања и 59 лета.

- У претходној години од укупног броја пензионисаних, највише их је било из категорије запослених 68.116, затим из самосталних делатности 7.225, док је пензионисано 3.949 пољопривредника - истичу у ПИО.

И у овој години ситуација је готово идентична. Од јануара до септембра, највише је било пензионера из категорије запослених - 55.523, затим из самосталаца - 5.880 и паора - 2.872.

Измене Закона о ПИО које су недавно увеле промене код доношења привремених решења је њихов број смањио. Међутим, ова решења и даље се доносе за осигуранике који у моменту остваривања права на пензију немају податке о плаћеним доприносима за све перииоде осигурања.

- Свако привремено решење о пензионисању од сада је временски ограничено на три године. То значи да уколико се у том временском периоду недостајући подаци из стажа не прикупе, аконтативни износ пензије из привременог решења постаће коначан, а фонд ПИО ће донети одговарајуће решење по службеној дужности - објашњавају у Фонду.

ЧЕК НА ВРЕМЕ

ИСПЛАТА пензије се не доводи у питање када пензионер уместо коначног добије привремено решење. Чек ће стизати и по привременом све док се не стекну услови да се новим решењем одлучи о коначном износу. То што је привремено, не значи да је право на пензију на било који начин ограничено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Извор добре енергије