АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА У АТАРУ РАТИНЕ КОД КРАЉЕВА: Пронађене земунице и надземне куће (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

08. 12. 2021. у 11:36

ЗБОГ изградње такозваног „Моравског коридора“, ауто-пута од Прељине до Појата долином Западне Мораве, током минулог периода убрзана су истраживања на неколико археолошких локалитета дуж будуће савремене саобраћајнице.

АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА У АТАРУ РАТИНЕ КОД КРАЉЕВА: Пронађене земунице и надземне куће (ФОТО)

Народни музеј Краљево

Један од таквих локалитета је Дивље Поље у атару поморавског села Ратна, највеће неолитско, винчанско налазиште у околини Краљева.

Овај локалитет је у периоду од 1980. до 1986. године већ истраживао краљевачки Народни музеј на челу са археолозима Тихомиром Вучковићем и Слободаном Валовићем.

Тада су пронађене земунице и надземне куће, са богатим мобилијаром у виду керамике, антропоморфних фигурина, и бројних камених алатки, тегова, жрвњева и других материјала који се данас чувају у Археолошкој збирци ове угледне установе.

Народни музеј Краљево

Археолошка истраживања у атару села Ратина

Нова кампања истраживања у Дивљем Пољу започела је прошлог месеца, а ископавања спроводи тим Археолошког института у Београду, на челу са др Славишом Перићем. До сада је откривено неколико надземних кућа чији остаци зидова у виду запечене глине покривају широке површине.

Као и приликом претходних кампања, међу налазима и сада доминира бројни керамички и камени материјал. Прва етапа ове зимске кампање приводи се крају, а према најавама радови ће се наставити на пролеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље