КОЈИ СУ ГЛАВНИ СИМПТОМИ ОМИКРОНА Шеклер о новом соју: Примарни знак стравичан замор

Novosti online

08. 12. 2021. у 09:07

ВИРУСОЛОГ и микробиолог Миланко Шеклер рекао је да су појаву новог соја пратиле паничне вести да постоји могућност да буде и горе, али овог пута није тако.

КОЈИ СУ ГЛАВНИ СИМПТОМИ ОМИКРОНА Шеклер о новом соју: Примарни знак стравичан замор

Фото: Принтскрин

Главни симптоми код омикрона су замор, знојење, бол у грлу, нема кашља, нема цурења носа, нема упале плућа, температуре кратко трају, личи на краткотрајну прехладу.

Омикрон сој је прво уплашио свет, а онда су се појавиле информације да његово постојање и не мора да буде лоша вест за планету.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево, рекао је да нема информације да је омикрон сој изолован у Србији, тај посао ради Медицински факултет у Београду, таквих података још нема, а да их има, обелоданили би их.

Одговарајући на питање шта смо сазнали до сада, да ли је појава овог мутираног соја ковида 19 добра или лоша вест за човечанство, Шеклер истиче да су појаву новог соја пратиле паничне вести да постоји могућност да буде и горе.

- Овај пут се десило да буде боље, много је боље и то је можда корак који је вирус требало да направи у процесу прилагођавања нама, да ће се пандемија завршити неком врстом споразума, примирја између нас и вируса, свако треба да уради део ствари, да се заштитимо, да предузимамо мере, да пратимо упутства стручних људи, а вирус да постане мање вирулентан, да изазива лакше клиничке знаке - каже Шеклер.

Помиње се да је омикрон преузео део генетског материјала другог вируса, оног који изазива обичну прехладу.

Шеклер каже да има и тих врста информација, али је незахвално процењивати, врло је кратка секвенца о којој причамо. Састоје се од 12 нуклеотида, сличних секвенци има и у другим вирусима, па и у геному самог човека, а о пореклу можемо само да спекулишемо, не можемо да будемо сигурни.

Достојевски и мутација вируса

То је упоредио са следећим примером: ако извучете реченицу – добар дан из Достојевског и нађете је његовом роману – значи можда је преписана од Достојевског, али то је само парче и честа реченица. "Можда сам случајно написао, можда је случајно дошло до мутације вируса", упоредио је Шеклер.

Говорећи о томе да ли нови сој може да изазове тешка стања, посебно код осетљивих особа, др Шеклер каже да нису завршена испитивања, али да он слуша мишљења лекара из Јужне Африке јер они најбоље знају ситуацију, у првим су редовима на линији фронта.

- Оно што отуда стиже, иако је вирус дупло преносивији од делте, оно што се види у болницама је да је потпора за кисеником потребна код мало људи, примери врло јасно упућују у ком правцу ствари иду - указује Шеклер.

Подвлачи да код више од 75 одсто људи који су хоспитализовани не треба кисеоничка потпора. Прва ствар код делте: скоро код сваког ко је хоспитализован одређиван је проток кисеоника, само је питање било колико је пала сатурација, објаснио је он.

Главни симптоми код омикрона

Главни симптоми код новог соја су замор, знојење, бол у грлу, нема кашља, нема цурења носа, нема упале плућа, температуре кратко трају, личи на краткотрајну прехладу, а главни клинички знак је стравичан замор, као да је ауто прешао преко оболелих и то траје неколико дана.

Просечно задржавање пацијената у болници у последње три недеље је 2,8 дана, а претходни просек је био девет дана у Јужној Африци, изнео је Шеклер податак.

- Људи се кратко задржавају, већина случајева који се открију су људи који су дошли у болницу због другог медицинског захтева, открију приликом тестирања да су позитивни, а најважнија ствар – порастао је број новозаражених, чак 30.000 на дневном нивоу у Јужној Африци, али линија смрности је равна и мирује, око нуле - рекао је Шеклер.

Иако имате огорман број новозаражених, смртност се није повећала и сматра се да је три пута мања. То је као када се затворе бирачка места на изборима па имате прве изборне податке на малом узорку, а ти подаци јасно говоре у ком правцу иду трендови, закључио је Шеклер.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)