ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Чудесно житије Свете Великомученице Екатарине Александријске и Синајске

Novosti online

07. 12. 2021. у 23:50

ЗАИСТА је дирљиво и чудесно житије Свете Великомученице Екатарине Александријске и Синајске коју наша Црква данас слави.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Чудесно житије Свете Великомученице Екатарине Александријске и Синајске

Фото Танјуг

Иако натпросечно образована и речита племкиња, она се заветовала Господу Христу и Јеванђељу Његовом као највишој и најлепшој вредности. Зато је за време римског цара Максенција (почетком IV века) поднела незамислива страдања. Млада жена, са могућностима бољим од многих мушкараца и храбрија од бројних припадника јачег пола, потврдила се као невеста Христова и као таква посветила.

У спомен на прстен који јој је као невести симболично у виђењу пред страдање даривао сам Христос, и поклоници њеним чесним моштима у Манастиру Свете Екатарине на Синају бивају увек даривани са по једним скромним прстеном као симболичним знаком хришћанског завета Богу. Олтар овог манастира који је још у шестом веку подигао цар Јустинијан саграђен је на месту јављања Божијег Мојсеју из несагориве купине, због чега је његова црква са просторијама и зидинама права ризница пребогатог духовног и културног наслеђа, посведоченог у најстаријим иконама, мозаицима и манускриптима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце