ДОВОЉНА ЈЕ ЈЕДНА КАПЉИЦА ДА СЕ ИНФИЦИРАТЕ: Доктор Шеклер објаснио све о ефикасности заштитне маске

Novosti online

07. 12. 2021. у 08:45

АКО две особе, од којих је једна заражена короном, разговарају без маске, чак и на раздаљини од три метра, ризик да се здрава особа зарази у року од неколико минута је 90%.

ДОВОЉНА ЈЕ ЈЕДНА КАПЉИЦА ДА СЕ ИНФИЦИРАТЕ: Доктор Шеклер објаснио све о ефикасности заштитне маске

Фото: Принтскрин

А кад само један носи маску и на упола мањој удаљености, знатно је мањи ризик од инфицирања, показује најновија студија објављена у ПНАС, престижном научном часопису америчке академије наука.

Група немачких и америчких научника у истраживању "Горња граница за излагање један на један инфективним људским респираторним честицама" открили су, узимајући у обзир типично оптерећење САРС-ЦоВ-2 вирусом и типичну инфективну дозу, да "када имамо социјално дистанцирање, чак и на три метра, између две особе које говоре, доводи до горње границе од 90% за ризик од инфекције након неколико минута".

- Ако само подложан носи маску док прича с инфективним на удаљености од 1,5 м, горња граница се знатно смањује - код хируршке маске достиже 90% након 30 минута, а код маске ФФП2 (која је иначе слична маски Н95, прим нов.) остаје на око 20% чак и након једног сата. Када обоје носе хируршку маску док инфицирани говори, врло конзервативна горња граница остаје испод 30% након једног сата, али када обоје носе маску ФФП2, која добро прилепљена, она износи 0,4% - објављено је у раду.

У изузетно опширној студији и лаику прилично компликованој, с доста рачунања, научници су истакли:

- Наши резултати показују да је само социјално дистанцирање без ношења маски повезано с веома високим ризиком од инфекције, посебно у ситуацијама када говори заражена особа. Главни фактор који утиче на ризик од инфекције код ношења маске је пропуштање између маске и лица. Налазимо веома мали ризик од инфекције када сви носе маску за лице, чак и ако не приања савршено на лице. Ризик од инфекције за асиметричне случајеве, када не носе маску истог квалитета, мањи је за 7-50% када заразни носи бољу или боље прилагођену маску.

Вирусолог Миланко Шеклер објашњава да је инфективна доза најмање 500 вирусних честица.

- Инфицирана особа (свеједно има ли симптоме или не), док само седи за столом и нормално дише, избаци најмање 20-50 вирусних честица у једном минуту, а понекад и неколико стотина! Ако нормално разговара, избаци их најмање 200, а понекад може и 1.000! А када има симптоме, у само једном једином накашљавању избаци више од 100.000 вирусних честица у минуту - истиче Шеклер.

- Чини се да ношење додатне хируршке маске на прилагођене ФФП2 маске има негативан ефекат на укупно унутрашње пропуштање. Ефекат двоструког филтрирања је занемарљив, пошто је ефикасност филтрације ФФП2 маске већ велика (> 99,98% за честице од > 0,3 мм). Могуће објашњење за смањену заштиту (повећано пропуштање према унутра) могло би бити да додатни притисак на ФФП2 маску изазван хируршком изобличава ФФП2 и тиме изазива ново пропуштање заптивке лица или повећан отпор дисања доводи до већег цурења - наводе истраживачи.

Приликом кашља, додаје, избаци се око 3.000 микрокапљица разне величине које се крећу брзином од 100 км на час!

- Али највећи број тих искашљаних микрокапљица, у којима је коронавирус у огромним количинама - на хиљаде у једној, веома су крупне и тешке и у преко 90 одсто падају у пречнику испод једног метра око њега, а само 10% њих, и то оних најситнијих, које су и најлакше па дуже лебде, могу да се избаце и до 3-4 метара. Срећом, те најситније капљице поседују коронавирус у себи у само око 1,5% случајева! Значи, ако је неко избацио 3.000 капљица приликом кашљања, свега четири-пет њих које стигну до три-четири мета удаљености имаће вирус! Али свака од тих капљица појединачно може имати неколико десетина, или стотина, а понекад и до неколико хиљада вирусних честица! Довољна је само једна једина капљица да вам падне на нос, усне или да је удахнете и сигурно ћете се инфицирати! - наглашава Шеклер и додаје да инфицирани који кине избаци и до неколико милиона честица коронавируса.

А о томе колико је ефикасна маска наводи:

- Маска ће са скоро 90% ефикасности задржати оне микрокапљице (све крупне сигурно скоро 100%, али и до 90% оних најситнијих) које лебде неко време у простору и у којима је коронавирус!

НА ОСНОВУ ЧЕГА СУ РАЧУНАЛИ ИЗЛОЖЕНОСТ И РИЗИК ОД ИНФЕКЦИЈЕ

- база података о дистрибуцији честица у дисајним путевима

- ток издисаја

- пропуштање из различитих типова маски за лице и налегања мерено на људима

- разматрање скупљања честица у окружењу услед испаравања

- рехидратација, удисање и таложење у осетљивим дисајним путевима

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље