ЗАЈЕДНИЧКИ МАНЕВРИ У САЈБЕР ПРОСТОРУ: Три армије на међународној вежби Сајбер Тесла 2021.

Танјуг

06. 12. 2021. у 22:08

МЕЂУНАРОДНА командно-штабна вежба Сајбер Тесла 2021. одржава се ове недеље у касарни Војвода Радомир Путник у Горњем Милановцу и на издвојеним местима у Сједињеним Америчким Државама и Мађарској, саопштило је Министарство одбране.

ЗАЈЕДНИЧКИ МАНЕВРИ У САЈБЕР ПРОСТОРУ: Три армије на међународној вежби Сајбер Тесла 2021.

Depositphotos

Тема вежбе је одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, а циљеви су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИКТ системима Србије за одбрану од високотехнолошких напада, као и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Србије, наводе из Министарства.

У саопштењу се истиче да се реализацијом вежбе унапређују капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности.

Такође се размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница.

Од 2016. године ова вежба се изводи једном годишње у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора.

На вежби учествују и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице у Србији из области информационе безбедности, а ове године су први пут учешће узели и припадници Мађарске војске.

Како наводе из Министарства одбране, припадници Војске Србије су претходно учествовали на међународном такмичењу тимова за офанзивна дејства у сајбер простору које је прошле недеље организовао тренинг-центар за обуку америчке војске и националних гарди Универзитета Мичиген, и у конкуренцији 13 екипа освојили прво место.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗА ВИКЕНД ДО 15 СТЕПЕНИ ХЛАДНИЈЕ: Метеоролог најавио пад температуре, уз кишу и грмљавину