РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Генетичар открива због чега неки људи не осете симптоме короне, док други заврше на интезивној нези

Новости онлајн

06. 12. 2021. у 19:59

КОЛИКО пута сте приметили неке заједничке карактеристике са својим родитељима, браћом, сестрама, ближом и даљом родбином?

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Генетичар открива због чега неки људи не осете симптоме короне, док други заврше на интезивној нези

Фото: Принтскрин

Свакоме од нас се десило да нам неко каже да имамо “мајчине очи” или “очев темперамент” и наравно увек имамо исти одговор, да је генетика заслужна за то. Генетика нам одређује многе карактеристике, па тако и способност нашег организма да се избори са вирусном инфекцијом, короном.

Ово је само мали део онога шта нам гени откривају, а које то све тајне гени крију, објаснила је генетичар Милица Филиповић гостујући у емисији "Пулс Србије" на Курир телевизији.

- Молекул ДНК је наследна основа, он носи шифру за синтезу свих протеина у људском организму који ће касније да изграђују људски организам. Они одређују боју косе, очију али и комплексне особине као што је темперамент, склоност ка алкохолизму и другим облицима понашања. Заправо, генетика даје предуслов да се нешто развије. Ми генетичари кажемо да је за развој неких особина 50% генетике и 50% фактора средине. Оно што највише интересује све су ретке и тешке болести, неке од њих се генетиком преносе. Некада људи нису ни свесни да су носиоци неких неправилности. Сваки ген у једном организму има две копије, од оца и мајке - објаснила је Милица.

Често се дешава да људи нису ни свесни да су носиоци неких неправилности јер се оне никада не испоље код њих, међутим, проблем може настати када се одлуче на потомство.

- Често зна да се деси то да буде "грешка" у једном од гена и људи нису ни свесни да су носиоци. Ти људи се називају хетерозиготима. Када се један хетерозигот споји са другим хетерозиготом, онда добију дете са тешком болешћу. Спинална мишићна атрофија је пример тога. Проблем је што не постоје рутинска генетска истраживања, људи су несвесни да ли носе "лоше" гене. Оно чега морамо да будемо свесни да су гени случајни догађаји. Увек се нека грешка у некој генерацији деси. Гаранције у трудноћи не постоји, међутим постоје рутинске анализе. Имамо скрининг носиоца, то је када двоје људи који желе да имају дете ураде ДНК тестове где виде да ли њихово потенцијално дете има предиспозицију за неку болест. Постоје болести које се наслеђују рецесивно, а постоје и болести које се наслеђују доминантно. Спинална мишићна атрофија се наслеђује рецесивно, хемофилија доминантно, то су углавном ретке болести о којима се мало зна и негде је најпаметније да се пре одлуке о оснивању породице родитељи посаветују са гинекологом да их упути код генетичара. Већина тих комплексних особина је записано у генетском коду, али још увек не постоје тачни подаци шта је то од психолошких карактеристика наслеђено - рекла је Филиповић.

Генетика нам, између осталог и одређује како ћемо се носити са вирусима, конкретно короном.

- Актуелна је сада корона и ево да кажем, откривен је кластер, сет од пар гена који одређују предиспозицију који се активирају у току вирусне инфекције. Сви знамо за случајеве где неко прележи корону асимптоматски, а неко заврши у болници. Ти гени нам одређују како ћемо се изборити са инфекцијом - објаснила је генетичарка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)