"КАО ДА ТЕ ВОЗ ПРЕГАЗИ, СИМПТОМИ ТРАЈУ НЕКОЛИКО ДАНА": Епидемиолог открио како се осећају заражени омикроном

Новости онлајн

06. 12. 2021. у 18:52

НОВИ сој корона вируса назван омикрон шири се планетом, а према последњим информацијама и званично је потврђено његово присуство у Хрватској.

КАО ДА ТЕ ВОЗ ПРЕГАЗИ, СИМПТОМИ ТРАЈУ НЕКОЛИКО ДАНА: Епидемиолог открио како се осећају заражени омикроном

Фото: Д. Миловановић

Две особе које су боравиле у Јужној Африци, колевци овог новог соја за који се још увек не зна поуздано да ли је опаснији од делте, заражене су. 

- Откривен је у неким земаљама света, Хрватска је међу првима која је увела мере за спречавање ширења овога соја. Ми смо доказали данас код два пацијента да је потврђен омикрон сој - рекао је директор Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак.

Омикрон је у комшилук стигао пре пар дана.

- Добили смо сој у петак. Направили смо скрининг, у суботу смо покренули секвенцирање једног генома. За једног смо потврдили омикрон. Господин који је био први, чији је узорак био на Руђеру, вакцинисан је па је количина вируса била премала за скрининг. Али је најсличнији облицима омикрона који су доказани у Боцвани - рекла је микробиолошкиња Љиљана Жмак у ХЗЈЗ.

Прве студије из Јужне Африке показују да ова мутација више "напада" невакцинисане, односно испоставило се да једини хоспитализовани услед инфекције омикроном нису цепљени против короне. О симптомима који су, чини се блажи у односу на делту, говорио је и епидемиолог Бернард Каић и открио како се осећају први оболели у Хрватској.

- Оба пацијента била су вакцинисана. Заштита цепивом од овога соја је солидна. Оба пацијента немају озбиљније симптоме. Неминовно је било да ће овај сој ући у Хрватску и неминовно је да неће бити нових случајева. Симптоми су слични грипу, повишена температура и 'као да те је воз прегазио', а трају пар дана - објаснио је Каић.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином