ОМИКРОН ОПКОЛИО СРБИЈУ: Др Тања Јовановић о новим сојевима "Код нас још увек није регистрован ни делта плус"

Новости онлајн

06. 12. 2021. у 15:42

ОМИКРОН, нови сој корона вируса који је, малтене, окружио Србију са свих страна, у нашој земљи још није дијагностикован, каже проф. др Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду.

ОМИКРОН ОПКОЛИО СРБИЈУ: Др Тања Јовановић о новим сојевима  Код нас још увек није регистрован ни делта плус

Фото: Принтскрин К1

- Док га не потврдимо, не могу да тврдим да га има или да га нема. Чекамо и покушавамо да га докажемо - рекла је проф. др Тања Јовановић и додала да код нас није дијагностикован ни делта плус сој.

Професорка Јовановић објаснила је да се нови сој тражи тако што се анализирају, тачније секвенцирају узорци вируса узети од већ заражених.

- Узимамо узорке од већ заражених, тачније од болесника који су хоспитализовани. Све у зависности од активности, али на недељном нивоу урадимо негде око 30 до 50 узорака - каже проф. др Јовановић за наш портал, која је и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса изјавио је данас да је очекивано да омикрон до краја месеца дође у Србију.

- Људи из дијаспоре свакако ће доћи, ситуација ће бити динамична и донеће омикрон, који свакако постоји већ у ЕУ и САД и захватио је 40-ак земаља већ сада. Очекивано је да ће "омикрон" до краја месеца доћи у Србију. Постоји озбиљан проблем што је јако тешко искомуницирати. Имате ситуацију на местима где је екстремно висока вакцинисаност, али и велика попуњеност болница вакцинисанима - што је и логично, јер што је више вакцинисаних, више вакцинисаних ће процентуално бити у болницама, и то су они који су старији, имунокомпромитовани - рекао је др Кон и додао:

- Постоји неколико теорија о томе шта се десио у Јужној Афрци. Или је дошло до дуготрајних инфекција код којих се накупио број мутација, или се ради о имунокомпромитованим особама код којих су се створиле мутације, или је вирус отишао у животињску врсту - помињу се глодари теоретски - и да се вратио назад међу људе и да је тако дошло до великих мутација. Ипак, подаци из Јужне Африке су умирујући - истакао је додајући да нешто што се каже "теоретски није апсолутна истина, и да се то међу лекарима зна". 

Омикрон нови сој корона вируса откривен је званично у Хрватској, Црној Гори и Румунији.

У Хрватској су, како је данас саопштено на конференцији за новинаре, потврђена два случаја.

- Код два случаја је потврђен - рекао је Крунослав Цапак из ХЗЗЈЗ.

Верује се да су се оболели заразили на једном пословном скупу на којем су били заједно. До сада је било 13 особа на тестирању, а на том пословном скупу је било и странца.

Прве информације сугерисале су о томе да је узорак узет од страног радника који је у Загребу био на стручном скупу, али испоставило је да је страни радник по свему судећи пренео вирус на двоје својих пословних контаката, хрватских држављана чији су узорци потом узети на анализу због сумње на омикрон. Човек који их је заразио је кратко боравио у Хрватској и напустио је земљу.

У суботу увече саопштено је да постоје оправдане сумње овај нови сој ковида 19 регистрован и у Црној Гори. Из Института за јавно здравље (ИЈЗ)  утврђена је сумња на оболевање од овог соја код једне породице у Црној Гори.

- Додатним микробиолошким испитивањима у Лабораторији за молекуларну дијагностику ИЈЗЦГ, коришћењем помоћних перформанси ПЦР дијагностике која представља својеврсну прескрининг методу, додатно је постављена сумња на оболевање од Омикрон соја САРС-ЦоВ-2 - наведено је у саопштењу.

У Румунији је омикрон потврђен код жене (48) из Брашова и мушкарца (59) из Васлуија и они се налазе у изолацији код куће и немају никакве симптоме. Надлежни испитују и трећи могући случај омикрон варијанте.

Како је раније изјавила проф. др Тања Јовановић бустер доза "синофармом" штити од омикрон соја.

- То показују истраживања "Синофармове" вакцине у које је укључено око 10.000 испитаника, и која су показала да после бустер дозе долази до значајног пораста количине антитела. Зато ће сви који су добили бустер дозу "Синофарм" вакцине бити заштићени - рекла је Јовановићева.

Због омикрон соја, надлежни у Србији су прошле недеље појачали мере на аеродрому "Никола Тесла". Путници који долазе а који су боравили у 7 ризичних земаља - Јужноафричкој Републици, Боцвани, Зимбабвеу, Намибији, Лесоту, Мозамбику и Малави, тестирају се ПЦР методом. Ако су позитивни, превози их Хитна помоћ  у Ковид болницу "Батајница", а ако су негативни шаљу се у карантин од 14 дана.

Подсетимо, у осим вуханског корона вируса, у Србији је у јануару ове године откривен и британски сој, а затим почетком јула и делта сој. Делта плус, упркос томе што је био у земљама у нашем окружењу, код нас није дијагностикован.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу