СУПЕРКОМПЈУТЕР ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Стручњак објаснио како ће вештачка интелигенција утицати на квалитет живота у Србији

Novosti online

06. 12. 2021. у 14:29

КИТ Страјтер из компаније НВИДИА обратио се путем видео-поруке и објаснио како све суперкомпјутер може да оснажи српске институције и компаније и на који начин може да помера границе науке, привреде, услуга, образовања, истраживања, па чак и путовања у свемир.

СУПЕРКОМПЈУТЕР ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Стручњак објаснио како ће вештачка интелигенција утицати на квалитет живота у Србији

Фото: Новости

- Добар дан, ја сам Кит Страјтер из компаније НВИДИА. Почаствован сам што могу да се обратим председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић. Овим се још једном путем видео-позива јављам државном Дата центру. Моја претходна виртуелна посета била је 20. априла 2020. године, када смо потписали иницијални споразум, а сада, захваљијући нашим сарадницима у "Атосу", први српски Национални суперкомпјутер је стављен у функцију. Република Србија има много природних ресурса. Од угља и природног гаса до злата, па чак и грожђа, али сада овај НВИДИА суперкомпјутер постаје један од ваших највреднијих ресурса - отпочео је Кит Страјтер.

Објаснио је да суперкомпјутер можда изгледа као орман пун лампица и жица, али да може да ради ствари које обични компјутери не могу.

 

Он може да оснажи српске институције и компаније, да помера границе науке, привреде, услуга, образовања, истраживања, па чак и путовања у свемир. Само његово постојање чини вашу економију отпорнијом.

Како је навео, главно питање је како искористити овакав ресурс да се унапреде национални приоритети.

- Једна од могућности је да унапредите здравствени систем и здравље свог становништва. Вештачка интелигенција трансформише све, од клиничке дијагностике до развоја вакцина. Суперкомпјутер може да служи и као рачунарски штит, омогућавајући истраживачима да изучавају утицај вируса на локалну средину, тиме предвиђајући будућа жаришта и надгледајући здравствено стање популације.

Страјтер је објаснио да суперкомпјутер може да утиче и на климатске промене.

- Све нације имају дужност да прате и умањују ефекте климатских промена. Раст температуре ће утицати на српску економију, инфраструктуру, пољопривреду па чак и безбедност. Комбинација вештачке интелигенције и убрзаног рачунања сад омогућава прављење симулација међусобног утицаја природних елемената и људског понашања у реалном времену.

Уз помоћ суперкомпјутера Србија може брже да реагује на природне катастрофе попут великих пожара. Да сачува усеве и њиве, унапреди програме енергетске транзиције и побољша урбано планирање.

Суперкомјутер није само оруђе за научнике, већ мотор за напредак, инвестиција у будуће генерације српских предузетника, истраживача, па чак и уметника који не морају више да одлазе у друге престонице да би остварили своје снове, већ ће моћи да своје знање и пословање задрже у Србији. У име НВИДИА унапред се радујемо да вам помогнемо да у потпуности искористите овај систем у који сте инвестирали, као и да ојачате своје способности и оснажите целокупну српску ВИ (вештачка интелигенција) заједницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)