У "МИШОВИЋУ" СЕ ЛЕЧИ 23 ДЕЦЕ: А блок данас излази из ковид режима

Танјуг

06. 12. 2021. у 10:07

А БЛОК Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" данас излази из ковид режима и враћа се у редован рад, изјавио је данас начелник Дијагностичке радиолошке службе у тој установи Ђорђе Лалошевић.

У МИШОВИЋУ СЕ ЛЕЧИ 23 ДЕЦЕ: А блок данас излази из ковид режима

Фото: Д. Миловановић

Он је навео да се у Б блоку, који још увек збрињава ковид пацијенте, на лечењу налази 91 пацијент, од којих је 23 деце.

- А блок је отворен од данас и за хитну службу и за нормалне пацијенте и надамо се да ћемо да издржимо и да ће ускоро цела болница да постане зелена зона - рекао је Лалошевић за РТС.

Од марта прошле године, односно од почетка епидемије вируса корона у нашој земљи, у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" збринуто је близу 9.000 оболелих од ковида.

За ту установу најтежи је био трећи талас, од октобра прошле до маја ове године, када су имали око 4.000 пацијената, док су у четвртом таласу збринули више од 2.000 пацијената.

- Трећи и четврти талас били су изузетно озбиљни. Имали смо некад дневно и 150 прегледа што скенером, што рендгеном. Ти пацијенти су углавном били озбиљни пацијенти. Нажалост, неки од њих су и завршили трагично - наводи Лалошевић.

Како каже, сада се на дневном нивоу уради између 30 и 50 рендгенских снимака плућа.

- То су пацијенти који леже и који не могу да дођу на скенер. Скенер је златни стандард за преглед плућа код ковид пацијената, међутим, пацијенти који су под кисеоником или који су на респиратору не могу да дођу на скенер, или могу да дођу уз велике компликације, тако да њих прегледамо рендгенски, покретним апаратом - навео је Лалошевић.

Говорећи о последицама ковида, казао је да лекари још увек нису сигурни какве све могу бити.

- Још увек нисмо сигурни какве ће последице да остави корона - да ли су то промене на плућима, то ћемо тек видети у наредном периоду. Али, дефинитивно постоје промене које оставља корона и неки моји доктори већ имају тај проблем - казао је Лалошевић.

Додао је да многи нековид пацијенти током пандемије нису могли да дођу на прегледе, дијагностику и интервенције и да је сада на њих ред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу