БОЈАМА МАМИ ОСМЕХЕ: Сестра из врањске ковид-болнице лечи и уметношћу улепшава болничке дане

Ј. Стојковић

06. 12. 2021. у 15:00

МЕДИЦИНСКА сестра Јасмина Стефановић више од две деценије ради на одељењу врањске офталмологије. Након породиљског одсуства по рођењу друге ћерке вратила се на посао и она је једна од бројних сестара које су понеле терет пандемије и већ три месеца уназад ради у једној од врањских ковид-болница у згради старе Хирургије.

БОЈАМА МАМИ ОСМЕХЕ: Сестра из врањске ковид-болнице лечи и уметношћу улепшава болничке дане

Фото Ј. С.

Оно што ову пожртвовану сестру разликује од колегиница које се даноноћно боре за пацијенте је то што је одлучила да свој таленат за сликање употреби тако што ће оплеменити простор где борави са својим колегиницама, а затим и ослика Дечје одељење врањске болнице.

- Постоји једна просторија у зеленој зони која је намењена сестрама, које раде у ковид-болници - ту се пресвлачимо, ручамо и слично. Болница једноставно није најусловнија и силом прилика је поново морала да прима пацијенте, који су нама запосленима приоритет приоритета. Међутим, и медицински радници који свакодневно гледају смрти у очи, људе како се боре за дах, не подносе баш једноставно терет пандемије. Због тога сам ја одлучила да на паузи за ручак у циљу предстојећих празника осликам прозор у тој нашој просторији и тако колегиницама бар на тренутак вратим осмех на лице - прича сестра Јасмина.

Она каже да је након тога добила позив који је је посебно обрадовао и коме се јако посветила, а то је празнично украшавање Дечјег одељења врањске болнице, јер је најмлађим пацијентима потребна та новогодишња магија.

У овим тешким временима сви треба да дамо свој допринос. Ја волим уметност, аматерски сликам, бавим се декупажом, изазов ми је и мозаик, то је мој вентил и кад год ми обавезе дозволе ја се томе посветим. Ако мој труд измами бар један дечји осмех бићу посебно срећна - каже медицинска сестра и уметница.

НОВОГОДИШЊА ЕУФОРИЈА

У врањској болници у току су радови на реконструкцији павиљонског дела болнице, па су нека одељења реорганизована. Упркос томе сви који због таквих околности прођу поред Дечјег одељења осмехну се, јер ваљда у свима нама и даље постоји новогодишња еуфорија, па чак и на не баш веселом месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)