"ВИТАМИН Д ЗАУСТАВЉА ОЛУЈУ" Каменов: "Омикрон" је другачији, али не значи да је патогенији

Танјуг

05. 12. 2021. у 20:09

ИМУНОЛОГ Борислав Каменов изјавио је данас да не треба извлачити закључак да је омикрон сој корона вируса патогенији од других сојева јер има 15 мутација на спајк протеину.

ВИТАМИН Д ЗАУСТАВЉА ОЛУЈУ Каменов: Омикрон је другачији, али не значи да је патогенији

Фото: Принтскрин Youtube

-Ако се људи мање разбољевају, ако не добијају теже клиничке слике, ако вакцинисани имају добар имунитет на претходну конформацију, онда то значи да је вирус ослабио, а не да је ојачао. Он јесте различит, али не смемо да изведемо закључак да је због тога патогенији - навео је Каменов за Танјуг ТВ.

Поводом забринутости да вакцине неће бити довољно ефикасне против новог соја, Каменов је рекао да је питање како ће вирус ући у ћелије, ако се спајк протеин толико променио јер, како је нагласио, ћелије се нису промениле.

- Не знамо колико је опасан. Ми знамо да има неких 15 мутација на спајк протеинну, што је протеин који је одговоран за улазак у ћелију и који препознаје наше рецепторе. Ако има 15 мутација, ако се променила конформација тог вируса,тог спајк протеина који је одговоран за улазак, можда он мање улази у наше ћелије. То не знамо - рекао је Каменов и нагласио да су за то потребне научне анализе и испитивања.

Како је додао, то што је спајк протеин другачији код новог соја "може да значи да је он гори, али и да је мање агресиван".

Указао је и на значај јачања имунитета и узимања витамина Д у борби против корона вируса.

- Витамин Д зауставља олују -  рекао је Каменов.

Каменов је рекао и да су проблем велика, а не мала окупљања људи.

Како је објаснио, на великим окупљањима један оболео може да зарази неколико десетина или стотина људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином