ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Мутација вируса природна појава, може бити страшно ако доведе до супер соја

Novosti online

05. 12. 2021. у 13:57

ЗАМЕНИК директора Клиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић рекао је, говорећи о новом соју корона вируса - омикрону, да је процес мутације вируса природна појава, али да може бити страшно то да мутација доведе до супер соја.

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Мутација вируса природна појава, може бити страшно ако доведе до супер соја

Фото: Принтскрин РТС

- То је ретка ствар у епидемији, али тај сој може да се понаша као потпуно други вирус, и тако изазове процес који доводи до теже клиничке слике. Постоји опасност да се промена коју доноси омикрон сој одвија на месту где смо ми вакцином направили вештачки имунитет - изјавио је др Јанковић за К1 телевизију.

Др Јанковић сматра да су у праву сви они који су забринути, али и они који сматрају да не треба паничити и упозорава:

- Тешко је поверовати да у данашње време повезаног света могу да се контролишу нови сојеви вируса, тако да је немогуће да омикрон сој неће доћи до Србије, а доминантан сој потискује све претходне сојеве - рекао је доктор.

Имунитет неће бити тако ефикасан

Таман смо почели да разумемо овај вирус, тако да јесте проблем ако сада дође до другачијег патогенетског процеса, онда имунитет створен вакцинацијом неће бити тако ефикасан као код претходних сојева.

Доктор је нагласио да истраживања лекара из Израела показују да природни имунитет који се стиче прележањем болести није довољан да спречи заражавање омикрон сојем и додаје:

- Охрабрује чињеница да свим компанијама које су развиле РНК вакцине неће бити потребан дуг период да адаптирају своју технологију омикрону. Остаје додатно питање да ли ће нови лекови који се примењују, попут Молнупиравира, деловати као и до сада.

Најбитније је, каже, организовати здравствени систем тако да људи добијају терапију која им може помоћи у иницијалној фази.

- Тешко налазимо пацијенте у раним фазама када лекови попут Молнупиравира могу бити ефикасни. Немамо довољно ефикасну терапију у каснијој фази болести, то савремена медицина још није успела да развије, јер су то углавном последице онога што је вирус урадио у организму - истиче.

Антибиотици - грешка

Доктор се осврнуо на коришћење антибиотика приликом лечења против ковида.

- У мањим местима антибиотици су основа лечења против ковида, а то је апосултно грешка. Рационализовали смо примену, јер већина оболелих прима масу антибиотика који су потпуно неефикасни за њих - закључио је др Радмило Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље