КУЋА БЛИСТАВЕ СВЕТЛОСТИ ГЕНИЈА: Дан оснивања Музеја Николе Тесле у Београду

Милена Марковић

05. 12. 2021. у 08:25

НАУКА о електрицитету нам је открила праву природу светлости. Пружила нам небројене видове примене и тиме допринела егзактности нашег знања - говорио је Никола Тесла. Речи му, у писмену, чува Музеј у Београду. Ова кућа блиставе светлости српског генија, који је "открио 20. век, осветлио планету", основана је управо на данашњи дан, 1952. године.

КУЋА БЛИСТАВЕ СВЕТЛОСТИ ГЕНИЈА: Дан оснивања Музеја Николе Тесле у Београду

Фото П. Милошевић

Првим посетиоцима отворио је врата три године касније, у београдској Крунској улици, а ових дана припрема се за пут на нову адресу, у простор старе железничке станице.

Српски научник који је пројектовао модерни систем напајања наизменичном струјом, оставио драгоцену заоставштину и поверио је сестрићу Сави Косановићу, југословенском дипломати у Њујорку, а он уз сагласност америчких власти готово све допремио у Србију. Приближно хиљаду предмета музеј их је распоредио у девет збирки. Чувар је личног Теслиног фонда, оригиналних докумената, више од две хиљаде књига, богате преписке славног проналазача, историјских и техничких експоната... Овде је поуздано сведочанство о путу којим иду и до звезда се узнесу само посебни.

У Музеју је похрањена и скромна збирка уметничких предмета које је поседовао, одело, ципеле, наочаре, шешир, каиш, рукавице, прибор за писање, предмети које је користио током рада на свом револуционарном проналаску. Али, у овом музејском простору је, пре свега, место у коме се уче лекције: како је један сиромашни српски младић из Лике, направио чудо, остао понос свом роду, а светској науци подарио златну еру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)