БРАВО, ХЕРОЈИ: Ватрогасци у Обреновцу дехидрирали, примили кисеоник, па се вратили да гасе пожар

Novosti online

03. 12. 2021. у 21:45

ДВОЈИЦА ватрогасаца, који су јуче међу првима са својим колегама стигли да гасе пожар у кинеској робној кући у Обреновцу, коју је "појео" пламен, дехидрирала су од умора, због чега су послати у Хитну помоћ, примили су кисеоник, а после тога нису отишли кући.

БРАВО, ХЕРОЈИ: Ватрогасци у Обреновцу дехидрирали, примили кисеоник, па се вратили да гасе пожар

Некадашњи објекат "Југодрва" укупно је имао 1.600 квадрата, ФОТО И. Маринковић

 Вратили су се на посао, у своју станицу у Обреновцу, за евентулано неку другу интервенцију. Све колеге су им у том тренутку биле на обрачуну са ватреном стихијом.

Миломир Мишковић (49) и Марко Веселиновић (36) Са још неколико колега први су стигли на пожар у кинеској робној кући, који је избио око 10.40.  Радили су без престанка до негде два сата иза поднева. Тада је командир приметио да нису добро, несвесни да су дехидрирали, па су послати да им се пружи лекарска помоћ.

Сами се, каже, не би сетили...

- То је наш посао. За то смо плаћени. Посао који волимо - обојица су рекла у одвојеним исповестима.

Миломир Мишковић ватрогасац (26)  данас је добро, а већ вечерас је опет на смени.

- Вратио сам се одмах у станицу. Ишао сам до Хитне помоћи. Командир ме је послао јер сам дехидрирао услед напора, а пошто сам већ прележао пре пар месеци ковид и имао сам упалу плућа, отишао сам у Хитну. Тамо су ме мало прикључили на кисеоник, прегледали, мало сам се одморио и вратио се у станицу да се попуни људство за случај неке друге интервенције. Јер, у сваком тренутку може да избије нешто друго, а пошто је наше људство било сво ангажовано на гашењу тог пожара, морао је неко да буде и у станици - каже Мишковић.

Каже, радио је и током бомбардовања, наводи да је било и горих ситуација, али да је гашење пожара у кинеској робној кући једна од већих интервенција које је је имао у последње време на територији Обреновца.

- То нам је посао, шта да радимо. Вама, хвала. Нажалост, тако је како је. На сваку интревенцију морамо да одговоримо најбоље, како знамо и умемо. За једном радницом се трага, можда опет будем тамо - прича Мишковић и додаје да се грађанство  сасвим коректно понашало, те да су помагали колико су могли у складу са својим могућностима.

Грађанима поручује да воде рачуна пошто је сад сезона грејања:

- Грејалице да се не остављају без надзора када се изађе из стана и куће. Знате и сами.

Његов млађи колега, Марко Веслиновић (36), такође је добро.

- Вероватно се све десило услед напора. Командир је приметио да смо изгледали лоше и на његово инсистирање смо послати у Хитну. Хвала му на томе. Јако леп гест. Јер, нас осморица смо први дошли на интервенцију, за неких минут и по, и константно смо радили. У таквој ситуацији, као што сте видели, нема места одмору - изричит је Марко који је из "куће" ватрогасаца. Отац му је био ватрогасац, а и млађи брат је.

- У Хитној су ме прегледали, дали ми кисеоник, урадили ЕКГ, мерили откуцаје... Било ми је боље, па сам отишао у станицу да покријем људство у случају неке друге интервенције, а друге колеге су биле на лицу места.

Да су се сви трудили да спрече ширење пожара на друге објекте, сувишно је причати.

- Представљао је опасност, тамо има много горивог материјала. И, хвала Богу, успели смо. Колеге су брзо стигле, а велико је олакшање када дође велики број људи и возила. Похвалио бих колеге из Обреновца на пожртвовању, јер смо тај први удар ми преузели и одрадили добро посао - каже Марко Веселиновић:

- Нама се људи захваљују, то је дивно, али то је наш посао. Надљудске напоре улажемо и више него што можемо. Али, не видим никакву спектакуларност у томе, осим што је то наша дужност, али свакако импонује када грађани прилазе, и председник општине. Доносили су нам воду, храну. Многи цивили су помагали да угасимо пожар. Пожар је био у разбукталој фази, избио је на кров и све је већ било захваћено пламеном. Захваљујем се и вама новинарима који помажете да се подигне свест народа и да се цени наша служба, да се сада склањају кад наилазимо камионима. Ми то сами не можемо без вас новинарима. Свака лепа реч, значи.

Враћајући "филм" кроз каријеру присећа се да ли је некада имао тежу интервенцију. Као и те како стресну издваја поплаве у Обреновцу.

- Свака интервенција је тешка сама по себи. Све зависи од ситуације. Не постоје два иста пожара. Било је ситуација и тежих и опаснијих, али искуство колега и руководства су главна ствар. Човек мора бити и хладне главе. Неки пут и сачекати да бисмо донели одлуке које су од значаја, минути су у питању, пожар се брзо шири а треба брзо деловати - каже Марко, који је спасавао људе и у поплавама које су захватиле Обреновац:

- Немерљив број људи смо спасили у поплавама. Било је јако стресно. Мене је искрено највише задивило како смо ми као народ сложни у тим ситуацијама. И јуче се то показало, људи су сами желели да учествују, да помогну. Наш народ у страху испољује храброст. Када је све у реду, можда је и незадовољан али када треба помоћ, наш народ је ту.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)