ЂАЦИМА ДАРОВАЛИ 1.000 КЊИГА: "Новости" прве поклониле вредне наслове својих издања средњој школи у Лапову

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

04. 12. 2021. у 09:11

НОВА зграда Средње школе у Лапову, саграђена је 2012. по свим европским стандардима.

ЂАЦИМА ДАРОВАЛИ 1.000 КЊИГА: Новости прве поклониле вредне наслове својих издања средњој школи у Лапову

Директорка школе са председником Општине , Фото З. Глигоријевић

Опремила је и просторију за библиотеку са медијатеком, али ученици нису могли да је користе, јер није имала 3.000 књига, колико је потребно да буде регистрована. Зато је директорку Мају Марковић обрадовала донација Фондације хуманости "Вечерњих новости" од 1.000 наслова у издању наше медијске куће.

- Први сте нам донирали књиге. Захваљујемо се на овој великодушној донацији и позивамо све који могу да следе ваш пример. Школска библиотека треба да буде срце школе. Њен задатак је да развија навику читања код ученика, да их научи да пронађу и користе информације, али и да овладају вештинама за целоживотно учење. Последњих неколико година 70 одсто ђака нам је из других општина, библиотека ће им омогућити да, док чекају превоз, могу да буду у њој, да ураде домаће задатке или презентацију, а и да се друже - каже Марковићева.

Од 166 ђака, распоређених у седам одељења, много њих долази из мањих места у којима не постоје библиотеке. Када буде званично регистрована, ученици ће моћи да изнајме лектиру и друге књиге, па ће, како каже директорка, школска библиотека пружати подршку целокупном наставном процесу.

- Имамо полице, столове, 15 рачунара повезаних на интернет, и све што је прописано

Средња школа Лапово, Фото З. Глигоријевић

Правилником за отварање библиотеке. Ђаци ће моћи да пишу семинарске радове, истражују и проналазе све што им је неопходно за наставу. Моћи ћемо и да систематизујемо радно место библиотекар - каже директорка и додаје да ће, осим ученика књиге моћи да користе запослени у школи, али и у локалној самоуправи.

На примопредаји књига био је и председник Општине Лапово Бобан Миличић.

Најзанимљивије

ФОНДАЦИЈА хуманости "Вечерњих новости" је, по речима Дивне Чанаћевић, опремила много библиотека:

- Посебно нам је драго што је мало место попут Лапова, добило нова издања "Новости", која ће млади радо читати. Из богате лепезе издања издвојили смо најзанимљивије наслове попут књиге "Оне су промениле Србију - изузетне Српкиње", дела Матије Бећковића, Добрице Ћосића и других еминентних писаца, а за духовно образовање најмлађих "Буквар понашања у цркви".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића