ДА ЛИ ЋЕ ЗИМСКИ РАСПУСТ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ? Последње три године ђаци ван клупа дуже од планираног, опет могућ исти сценарио

Novosti online

03. 12. 2021. у 20:10

КРИЗНИ штаб јуче је донео одлуку да се зимски распсут не помера раније, те да остаје онакав какав је уписан у календар рада - од 31. децембра. Ипак, мање је позната чињеница да се у три претходне године распуст продужавао - што због короне, што због грипа.

ДА ЛИ ЋЕ ЗИМСКИ РАСПУСТ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ? Последње три године ђаци ван клупа дуже од планираног, опет могућ исти сценарио

Фото: Н. Живановић

Како су навели из Кризног штаба, распуст није померен због повољније епидемиолошке ситуације, али и због тога, како је навела министарка за рад борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, што не постоје довољно чврсти показатељи да се вирус више преноси у школама него на другим ризичнијим местима.

Ипак, како пише „Блиц“, епидемиолог Предраг Кон данас је оставио опцију да се та одлука промени у зависности од епидемиолошке ситуације.

- Одлука је условљена ситуацијом коју ћемо имати. Планира се да распуст буде 31. децембра, али се и даље прати ситуација. Дакле, распуст ће бити како је планирано од 31. децембра до 24. јануара, уколико се нешто значајно не промени - рекао је Кон и додао да у наредне две недеље не очекује да се тако нешто деси.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Неповољнија епидемиолошка ситуација очекује у јануару

Међутим, иако је календаром предвиђено да зимски распсут почиње 31. децембра, то нужно не значи да се он неће продужити након 24. јануара, нарочито ако имамо у виду да се нешто неповољнија епидемиолошка ситуација очекује у јануару.

Да до тога може доћи показује ситуација од прошле године. Наиме, затишје између два дела трећег таласа био је управо око Нове године, бројке су поново кренуле да расту од 17. јануара, да би значајнији раст кренуо у фебруару.

У сваком случају, овогодишњи распуст из једног дела тек први је такав у претходних шест година. За то време ђаци су зимски распуст имали из два дела - један крајем децембра, почетком јануара, други у фебруару око државног празника.

Последња три обележила су продужења, два пута због грипа, једном због пандемије корона вируса.

Фото Д. Миловановић


 

Зимски распуст 2021. године

Прошле године распуст је продужен и померен због пандемије корона вируса. Почео је 21. децембра, фактички од 19. децембра са викедном раније и трајао до 18. јануара што је дуже него што је првобитно планирано.

Дуго се већало око те одлуке, а епидемиолог Предраг Кон тада је рекао:

- Донели смо одлуку да школски распуст почне 21. децембра и да траје до 18. јануара. Он је мало дужи него до сада, али ћемо обезбедити да нам сви нивои образовања буду обухваћени свим празницима, а да сви студенти и ученици буду што више код својих кућа - навео је он. - Разлог за померање распуста више је због предстојеће епидемије грипа него због короне. Хтели смо да предупредимо поклапање ова два вируса.

Зимски распуст 2020. године

Још једна епидемија, али те године грипа, продужила је зимски распуст 2020. године. Ђаци су се тада уместо 17. фербуара, вратили недељу дана касније.

- У договору са Министарством здравља и са свим анализама које раде, заиста смо донели мислим исправну одлуку да се продужи распуст и следеће недеље, тако да наставни дан буде 24. фебруар - рекао је тадађњи министар просвете Младен Шарчевић.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић нагласила је тада да је зимски распуст успорио ширење респираторних инфекција и вируса грипа, да је током прошле недеље забележен пад обољења сличних грипу за око 2.000 у односу на недељу која јој је претходила, али да је то и даље на високом нивоу.

Зимски распуст 2019. године

Други део распуста је требало да траје до 18. фебруара, али су се ђаци у клупе вратили недељу дана касније, 25. фебруара. Разлог је и тада била епидемија грипа.

- Период школског распуста успорио је ширење вируса грипа. Са друге стране, очекује се да ће повратак деце у школе утицати на повећање броја оболелих - рекла је тада проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

БОНУС ВИДЕО - Швајцарска под снегом: Бели покривач на планинама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Спремите се за рекордне врућине и временске непогоде