ВОДИЧ КРОЗ СТАРО САЈМИШТЕ: Средњошколци са историчарима и уметницима направили апликацију

В.Ц.С.

03. 12. 2021. у 13:43

НА осамдесетогодишњицу од оснивања логора Старо сајмиште, 8. децембра, јавности ће бити представљена апликација Светлост свитаца, настала у оквиру истоименог пројекта којим координира Филмски фестивал Слободна зона.

ВОДИЧ КРОЗ СТАРО САЈМИШТЕ: Средњошколци са историчарима и уметницима направили апликацију

Централна кула на Сајмишту, Фото Н. Фифић

Четрнаест средњошколаца, заједно са историчарима и уметницама из Србије и Немачке, кроз радионице је осмислило и креирало мултимедијалну шетњу на локацији бившег логора која ће бити доступна преко мобилне апликације.

Циљ пројекта је да младима укаже на једну од локација Холокауста у Европи, упозна их са историјским дешавањима на овом локалитету и истакне значај и неопходност културе сећања. Апликација ће омогућити коришћење на лицу места током обиласка Београда.

У пројекту су учествовале ученице и ученици из Београда, Новог Сада, Новог Пазара, Ваљева, Лесковца, Бечеја и Суботице. Пројекат Светлост свитаца реализује Филмски фестивал Слободна зона уз подршку Фондације Сећање, одговорност, будућност и сарадњу Фондације Фонд Б92, Центра за примењену историју, Удружења за друштвену историју - Еуроцлио, независне позоришне трупе Спрееагентен из Берлина и ЦеДиС, Фреие Университт Берлин.

На Старом сајмишту, у Јуденлагеру Семлин, од децембра до пролећа, страдало је више од 6.300 Јевреја и 60-так Рома, а после тога, у Прихватном логору Земун, на истој локацији, око 11.000 цивила, Козарчана, партизана, четника, ратних заробљеника...

Меморијал Старо сајмиште, као установа културе, добила је недавно директора, управни и надзорни одбор, а радови на обнови и адаптацији Централне куле требало би да почну следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)