КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ЗА НОВУ ГОДИНУ: Српски метеоролог изнео детаљну прогнозу за зиму

Novosti online

03. 12. 2021. у 07:33

МЕТЕОРОЛОГ из РХМЗ-а Горан Михајловић каже да постоји могућност да снег током ноћи падне и у нижим пределима, али да су шансе за то веће у уторак.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ЗА НОВУ ГОДИНУ: Српски метеоролог изнео детаљну прогнозу за зиму

Фото: Д. Балшић

Засада нема назнака неких екстремно ниских температура током зиме, наводи Михајловић.

Децембар је у Србији почео са температурама које су изнад просека. Међутим, ускоро следи промена времена.

- Наоблачење и захлађење очекује се већ у току вечери и ноћи. Температура би у наредним данима била знатно нижа - рекао је Горан Михајловић, преноси РТС.

Када је реч о снегу, њега већ има у планинским подручјима, поготово на југу – на Кукавици преко 20 центиметара.

- Тамо где је добродошао, тамо га већ има. Што се тиче нижих предела, постоји шанса да га у току ноћи, петак на суботу, са падом температуре, буде понегде и у нижим пределима, с тим да он не би био у некој значајној висини, тако да они који се радују снегу – неће се превише обрадовати - напомиње Михајловић.

Следећа шанса за снег у нижим пределима, можда нешто већа него у петак, јесте у уторак, када би га могло бити и на подручју Београда, каже Михајловић, оцењујући да тада постоји шанса да се формира снежни покривач или да се барем виде пахуље.

- Извесније је да то буде у вишим деловима околине Београда, у смислу Космаја, Звездаре, Кошутњака, него у сремском и банатском делу града. У сваком случају, бар да видимо пахуље, постоји шанса у уторак. Свакако у току децембра ћемо имати снег - каже Михајловић.

Какво ће бити време до Нове године

Наредних дана, према његовим речима, задржаће се нешто свежије и децембру примерено време, местимично облачно са кишом и са снегом на планинама.

- Током децембра се очекују падавине између 50 и 60 милиметара, што је у границама просека. Треба очекивати и снег, свакако - истиче Михајловић.

Напомиње да је још увек тешко рећи какво ће бити време за Нову годину.

- Сачекаћемо можда неких седам до 10 дана пре самог 31. децембра, па ћемо моћи и нешто извесније рећи. Сада је заиста незахвално за тако дуг период давати прогнозу - објашњава метеоролог.

 

Без назнака екстремно ниских температура, али ће зима бити хладнија

Што се тиче температура у децембру, јануару и фебруару, Михајловић наводи да засада нема назнака неких екстремно ниских температура.

- Свакако у суботу ујутро ће бити мраза, до минус пет. И током наредне седмице, пре свега први део наредне седмице, био би између минус три-четири и плус два на нивоу Србије. Други део седмице нешто више температуре. Тако да нећемо у краткорочном периоду имати неке изузетно ниске температуре - истиче Михајловић.

Ипак, у току зиме очекује се појава хладног таласа, односно неколико дана у континуитету са ниским температурама, али, како је напоменуо, нема назнака да би он био дуготрајан и интензиван.

- У том смислу имамо једну просечно хладну зиму, са више снега него претходних година - закључио је Михајловић.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона