КУСТУРИЦА ЗА "НОВОСТИ" НАКОН ДОДЕЛЕ ПРИЗНАЊА: Ово је награда за упорност, нисмо дозволили да Мокра Гора постане жртва капиталистичког духа

Н. ЈАНКОВИЋ

02. 12. 2021. у 19:56

ГЕНЕРАЛНА скупштина Светске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду (UNWTO), сврстала је Мокру Гору међу најбоља туристичка села на свету!

КУСТУРИЦА ЗА НОВОСТИ НАКОН ДОДЕЛЕ ПРИЗНАЊА: Ово је награда за упорност, нисмо дозволили да Мокра Гора постане жртва капиталистичког духа

Еколошко насеље Дрвенград, Фото Танјуг

Место на ком су се "срели" Мећавник и Ивер чувеног Емира Кустурице са обновљеном пругом "Шарганске осмице", изабрано је међу 44 најбоља, међу 170 престижних одредишта из 75 држава.

- Ово је награда за упорност и за визију која се материјализовала. То је удео са моје стране, јер сам уз поменуто, све стечено бављењем филмом овде уложио. Збирно, ту је и воз на прузи уског колосека, завршен са филмом "Живот је чудо". Било је ово место на ком су људи прижељкивали да им се ту, на повратку са мора, не пробуши гума. Сада нам сваке године долазе стотине хиљада људи - рекао је Емир Кустурица за "Новости", одмах по саопштавању резултата конкурса.

- Нисмо дозволили да Мокра Гора постане жртва дивљег капиталистичког духа. Успоставили смо оно што се зове одрживи развој.

Додао је да је ово заиста необично, дивно и велико признање.

Министарка Матић у Мадриду, Фото Танјуг

На велики успех поносни су и у Туристичкој организацији Ужица:

- Ово светски значајно признање ће допринети да туризам постане покретач руралног развоја и благостања, унапређењем улоге туризма у вредновању и очувању мокрогорске руралне заједнице заједно са очувањем природних, културних вредности и разноликости.

Добитници су проглашени јуче, на Генералној скупштини, а признање је примила Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација. Она је навела да Мокра Гора негује културу и чува традицију, слави разноликост, пружа могућности за развој одрживог туризма и чува биодиверзитет.

- Мокра Гора је дочекала свој нови живот у 21. веку, а захваљујући јединственој "Шарганској осмици", као и граду Мећавник - Дрвенград, представља туристичку атракцију у Западној Србији коју годишње посети велики број туриста из земље и света - навела је министарка. Она се захвалила свима који су гласали за Србију и Мокру Гору.

Фото Д. Карадаревић

На велики успех поносан је читав ужички крај, а посебно житељи Мокре Горе, која је последње две деценије доживела процват.

То се догодило када је Кустурица одлучио да "режира" мокрогорски "филм": до његовог доласка на брдо Мећавник у овом крају је 50 људи умирало, док се за то време свега двоје рађало. Сеоска школа била је пред гашењем. Данас се зна, Кустуричина револуција - "биореволуција" сачињена највише од заштите природе, очувања традиције, здравог начина живота и високе уметности - у потпуности је успела.

ВИШЕ ДЕЦЕ, НЕМА ЈАВАШЛУКА

СЕОСКА школа данас има више од 50 ђака. Дивља градња је искорењена, инфраструктура је развијенија него што је садашњем броју становника потребно. Дуплирана је популација медведа који настањују овај крај.

Док су се на Мећавнику одржавали филмски "Кустендорф" и музички "Бољшој" фестивал, а светске звезде шетале овим крајем Србије - спречена је експлоатација никла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови