НЕОЧЕКИВАНИ СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Откривено и какве су клиничке слике оболелих

Novosti online

02. 12. 2021. у 18:45

СТРУЧЊАЦИ открили до сада познате податке о омикрон соју корона вируса.

НЕОЧЕКИВАНИ СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Откривено и какве су клиничке слике оболелих

Фото: Профимедиа/Илустрација

Вест о појави новог соја корона вируса названог омикрон све је забринуо. Међутим, према информацијама које су до сада познате о тој варијанти, нема претераног разлога за бригу.

Још много тога се не зна о омикрону и требаће неколико недеља да се о овој соју нешто више сазна, али према информацијама које су познате из Јужне Африке, где се сој појавио, до сада узрокује само лакше до средње тешке облике болести.

Представница Светске здравствене организације (СЗО) изјавила је за Ројтерс да већина оболелих за сада нема тешку клиничку слику, мада то не значи је немогуће да се то деси.

- Када је реч о озбиљности, видели смо извештаје који показују да омикрон изазива благе до тешких облика болести. Постоје неке индикације да су симптоми благи код многих пацијената, али опет, још смо у првим данима. Пратимо ситуацију, а истина је и да је повећан број хоспитализованих у Јужној Африци, али опет, то може бити и због саме чињенице да је повећан и број оболелих. Ако имате више оболелих, више ће бити и хоспитализованих -  рекла је саветница СЗО др Марија Ван Керкове.

Докторка из Боцване, једне од првих земаља у којима је потврђен овај вирус, каже да 16 од 19 заражених нема симптоме, а троје преосталих има "веома благе" симптоме. Такође, тамошњи лекари тврде да су сви заражени омикроном већ оздравили.

Симптоми

Већ смо сви научили какве то симптоме изазива корона вирус – упоран кашаљ, високу температуру, губитак чула укуса и/или мириса....

Међутим, према ономе што је до сада познато, омикрон највероватније изазива нешто другачије симптоме. Др Анжелик Кеце, докторка која је прва пријавила "чудне" симптоме код оболелих у Јужној Африци, након чега је откривен нови сој, навела је три која су заједничка већини – умор, болови у мишићима и телу, главобоља.

Она је такође истакла да, за разлику од заражених делта сојем, нико од заражених омикроном није пријавио губитак чула укуса и мириса.

Ипак, мораће да прође неко време како би се знало више о симптомима који указују на омикрон.

Када је реч о томе зашто нови сој даје блаже симптоме, стручњаци сматрају да је разлог томе можда то што је доста вакцинисаних, па цепива ослабљују вирус, а други разлог је што су заражени углавном млађи.

Такође, једна од могућих теорија је и да су мутације заправо ослабиле вирус.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)