ПУТУЈ У ВЕЧНОСТ ДРАГИ ЋАЛЕ: Ивица Дачић одржао потресан говор на сахрани Милутина Мркоњића - "Ниси нам дао времена да ти захвалимо"

Танјуг

02. 12. 2021. у 16:55

НАРОДНИ посланик и почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, у присуству породице, пријатеља и бројних поштовалаца.

ПУТУЈ У ВЕЧНОСТ ДРАГИ ЋАЛЕ: Ивица Дачић одржао потресан говор на сахрани Милутина Мркоњића - Ниси нам дао времена да ти захвалимо

Фото: Н. С.

Мркоњић је испраћен уз песму ''Чубура'' коју је извео Беки Бекић, уз пратњу хармоникаша Аце Софронијевића.

На почетку поворке, иза петокраке је био венац са посветом председника Србије Александра Вучића - "Неуморном градитељу, с поштовањем председник Србије Александар Вучић", а ковчег су носили Ивица Дачић, Бранко Ружић, Зоран Лилић, Никола Шаиновић, Душан Бајатовић и Владе Дивац.

Последњи поздрав Мркоњићу упутио је лидер СПС Ивица Дачић и захвалио му за све што је учинио за земљу, људе и чланове СПС којима је био као отац.

- Путуј у вечност, драги ћале, пратимо те твојом омиљеном песмом која говори о Чубури и твојој мајци која је на небу сама. Нажалост, више није сама. Путуј у вечност, нека ти је хвала - казао је Дачић, који се у сузама опростио од, како је рекао, драгог друга Мрке.

Дачић је казао да су на гробљу присутни људи из целе Србије који су дошли да му се поклоне и захвале за све што је урадио за њих и то путевима, возовима и мостовима које је управо Мркоњић градио целог живота са циљем да у Србији буде што боље.

- Ни ми који те познајемо од када знамо за себе не можемо да пратимо где све пролазимо, а да нема и твог печата - навео је Дачић.

Фото: Н. С.

Како је рекао, нису имали довољно времена да му захвале, јер он то није дозвољавао гурајући их стално да ураде више и боље, да не стају, не гледају уназад, већ само унапред.

- Ниси нам дао времена и могућности да помислимо да те више неће бити - казао је Дачић наводећи да их је Мркоњић научио свему што знају и што данас јесу, као и да их је напустио ''отац и неко ко је увек испред себе стављао бригу о другима''.

Истакао је да нико до Мркоњић није могао да их научи боље о томе како се воли своја земља, шта све мора да се уради за њу.

- Само ти си могао да нам покажеш како бити господин, а остати друг. Једино си ти знао да верујеш у нас, твоје синове и ћере и онда када се није смело. Узимао си нас у заштиту зато што си знао да ћемо да личимо на тебе када порастемо и да ћемо да наследимо најбоље од тебе - испричао је.

Додао је да сада када се растају, мора да каже да је био у праву за све и замолио Мркоњића да им не замери што су данас тужни.

- Жалимо само што немамо још један дан са тобом, у твом загрљају, знам да нас и данас грлиш, тешиш - казао је Дачић и додао да су данас и радосни јер је привилегија то што је Мркоњић био део њихових живота.

Додао је да би им Мркоњић данас рекао: ''Досадни сте, држите говоре, дајте да се посветимо ведријим темама''.

Од Мркоњића се говором опростио и његов дугогодишњи пријатељ из ЦИП-а, Града Стефановић, који је казао да су веровали да ће и овог пута Мрка пронаћи пут и решење.

- Нажалост, још увек нисмо бесмртни, али је његова душа ту и наставиће тамо где ће увек бити неко грађење и неког посла - казао је Стефановић.

Како је навео, код Мркоњића су посао, рад и дисциплина били закон.

Мркоњић је свуда где је требало био први, никада није био злопамтило, казао је Стефановић додајући да је Мркоњић увек примао ударце не дижући буру и прашину на ономе што није честито и што није поштење.

- Мислим да ће Мрка отићи у неку другу средину, вероватно возом, не долази у обзир ништа друго. Воз ће га повести, а чим стигне почеће да ради, ставиће на леву страну стола Анину слику, на десну страну стола Дашину и нормално иза себе Слобину слику, јер је Мрка био напредни антиглобалиста - казао је Стефановић.

Додао је да је Мркоњић много учинио за све, да не зна како може да му се одужи и истакао да једино зна да ће следити његов пут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)