ОФИЦИРИ СУ ГА ЗВАЛИ ЋАЛЕ Пуковник Милан Бјеговић имао је посебан опроштај од Милутина Мркоњића: "Дуга је то прича..."

М. МАРКОВИЋ

02. 12. 2021. у 10:33

ПОЧАСНИ председник СПС-а Милутин Мркоњић биће сахрањен данас у 15 часова у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, на месту које се налази поред гробнице оснивачице позоришта "Пуж" Слободанке Цаце Алексић, жене Бранка Коцкице, као и певача Шабана Шаулића.

ОФИЦИРИ СУ ГА ЗВАЛИ ЋАЛЕ Пуковник Милан Бјеговић имао је посебан опроштај од Милутина Мркоњића: Дуга је то прича...

Фото Приватна архива

Пуковник у пензији Милан Бјеговић, командант Милутина Мркоњића из ЈНА, 1969. у Пироту, читуљом се у нашем листу опростио од свог некадашњег војника. 

Фото: Новости

Официри су га звали "Ћале"

- Од прве вести да нас је напустио Милутин Мркоњић, мој војник ЈНА из '69, имао сам потребу и жељу да се огласим. Да додам једну, мислим, блиставу плочицу у мозаику биографије о нашем Мрки. То је делић из његових војничких дана. Успомена која нас је повезала од 1969. када је стигао на одслужење војног рока у Пирот, у јединицу која је баштинила успомене на славну Четврту пролетерску црногорску, Пекину, бригаду. Тада сам био командир чете, Милутин од мене старији, по годинама, а при крају по закону прописаном за одслужење рока у ЈНА. Обојица инжењери. Ја примам тог стаситог, утегнутог, помало дрчног момка. После дванаест месеци одслужених поздравили смо се. Изљубили. Потекла је и суза. Мислио сам: ово је растанак, обичан. Али, све је било, само обично било није.

Овако о некадашњем војнику ЈНА Милутину Мркоњићу за "Новости" говори Милан Бјеговић, пуковник у пензији. Он се у нашем листу, у читуљи, опростио од свог војника с којим није прекидао везу до последњег дана.

- Кад је дошао у касарну сви смо у њему препознали чудесну енергију. Био је замајац, права машина. Ценили су то и војници, посебно младе старешине - враћа сећање пуковник Бјеговић.

- Пиротским предузећима била је потребна помоћ војске. Инжењери, какав је био Мрка, насушно потребни. Он је био замајац и покретач свих акција. И, следили смо га. "Први мај" Пирот, "Прогрес"... Свуда је војска, а Милутин је био инжењер тих радова, упамтила младог војника Мркоњића. И, у захвалност, на јубилеј три деценије јединице 1972, додељено му је признање најбољег војника, икада, у овој јединици.

Тога дана Мркоњић је седео уз Пека Дапчевића, у првом реду, а додела признања пропраћена је овацијама.

- Уследила је несрећна '91. Био сам официр у Карловцу - прича Милан Бјеговић.

- Обрео сам се у Београду. Милутина сам у некој немилој прилици срео сасвим случајно, на улици. Шчепао ме. Загрлио: "Командире, знаш ли када смо ти и ја у јединици дужили највеће бројеве чизама. Ја моје подерао, а ти ми дао своје да одем на одсуство". Заплакао сам...

Дуга је прича. Траје сатима. Трају успомене...

- С Милутином сам се срео пре годину-две. У седишту странке. Дошао је ведар. Насмејан. Енергија као кад сам га први пут видео. Подигао је и мене. А ја сам му узвратио: "Где си, Ћале, памтиш ли да смо те тако звали сви, оне '69?" Шеретски се насмејао. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)