СТИЖУ НОВИ "МАЛИ МИЛОШ" И ПАСАРС: Циљ је да наша домаћа индустрија, наша памет и институти буду такви да могу да развијају нова средства

С. БАБОВИЋ

02. 12. 2021. у 15:05

НАСТАВЉА се процес изградње беспосадних даљински управљивих станица нашег наоружања у ППТ "Наменска" у Трстенику, где стручњаци са колегама из Војнотехничког института (ВТИ) у Београду разрађују ове сложене системе одбране.

СТИЖУ НОВИ МАЛИ МИЛОШ И ПАСАРС:  Циљ је да наша домаћа индустрија, наша памет и институти буду такви да могу да развијају нова средства

Фото С. Бабовић

Погоне ове фабрике јуче је обишао министар Небојша Стефановић са сарадницима. Он је том прилико истакао да ће последња верзија "малог милоша" (В2) ускоро бити у наоружању Војске Србије, као и да се усавршавају нови детаљи и да се додатно модернизује ПАСАРС, који чека уградњу противавионских ракетних система.

- Циљ је да наша домаћа индустрија, наша памет и институти буду такви да могу да развијају нова средства, да буду у корак са светом. А, средства која се производе у Трстенику, попут "малог милоша" не може да произведе велики број земаља - рекао је министар Стефановић.

- ПАСАРС је данас потпуно нов, а чека га модернизација уградњом противавионских ракетних система "Мистрал". И до половине следеће године он ће бити ракетно-артиљеријска станица и једно од средстава копнене војске које ће озбиљно и ефикасно моћи да штити наше небо.

Фото С. Бабовић

Министар је објаснио да ће се "мали милош" у последњој верзији видети са митраљезом 12-7 и противоклопним системима 90 милиметара.

- Драго ми је да стручњаци ППТ "Наменска" и ВТИ заједно раде и интегришу систем, тако да он врло брзо може да постане подршка не само 72. специјалној бригади која га већ користи, већ и другим јединицама наше војске. Даћемо подстрек да се настави реализација и уговарање нових уговора за ППТ "Наменска".

Фото С. Бабовић

"Наменска индустија" из Трстеника је почетком године потписала са Министарством одбране уговор, чија вредност премашује милијарду динара, о снабдевању и опремању ВС новим борбеним системима: ПАСАРС-16 (противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем), МОРАВА (самоходни модуларни вишецевни лансер ракета), ОГАЊ М77 (самоходни вишецевни лансер ракета) и беспосадно даљински управљано земаљско возило "мали милош".

ОПОРАВАК

ППТ "Наменска индустрија" упошљава 750 радника. До пре неколико година, у погонима трстеничке фабрике није било грејања, а рачун је био у блокади за више од 20 милиона динара. Уследило је подизање из пепела, инвестиције у боље услове рада, безбедност радника, гасификацију, машински парк, као и реновирање погона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)