ЧАРДАШ ЗАМЕНИЛА СТРОЈЕВИМ КОРАКОМ: Реке је Мађарица која служи добровољни војни рок у Војсци Србије

Ј. ЛЕМАЈИЋ

02. 12. 2021. у 17:33

ОСЕЋАМ се достојанствено и поносно што носим униформу славних великана, војсковођа и генерала!

ЧАРДАШ ЗАМЕНИЛА СТРОЈЕВИМ КОРАКОМ: Реке је Мађарица која служи добровољни војни рок у Војсци Србије

Реке Забош, Фото Приватна архива

Овако Реке Забош (19) из села Гунарош код Бачке Тополе, Мађарица која српски језик не говори баш најбоље, у једној реченици дочарава свој осећај патриотизма. И показала га је на делу. Лепа, насмејана и вредна, Реке служи добовољни војни рок у Војсци Србије и тренутно је на обуци у касарни "Војвода Радомир Путник" у Горњем Милановцу.

- Имам велико поштовање и волим и нашу државу и војску. Желела сам и да боље научим српски језик, зато сам се пријавила за добровољно служење војног рока - прича нам Реке.

Да би обукла униформу и кренула на обуку, Реке је најпре смршала више од 20 килограма, а са професорима учила српски, јер потиче из чисто мађарске средине и основну и средњу школу завршила је на матерњем језику. За разлику од већине својих сународника, Реке није узела држављанство Мађарске, јер је за њу Србија једина домовина.

- Морам да признам да је мојим пријатељима било чудно што сам се одлучила на овај корак. Али мајка Харгита ме је подржала. Она ме је и учила да будем оваква - наставља наша саговорница.

- Сада су сви срећни због мене. Када виде да сам задовољна, да успешно савладавам све етапе обуке. Сада пролазимо обуку из телекомуникација, што ми је много занимљиво јер сам део тога учила и у Техничкој школи "Иван Сарић" у Суботици, где сам завршила саобраћајни смер.

Касарна "Војвода Радомир Путник" у Горњем Милановцу, Фото gm.info

Војнички живот није нимало налик тинејџерским данима какве је проводила до септембра, када је прве стројеве кораке направила у касарни у Сомбору.

- Живот у униформи је динамичан и самим тим врло изазован. Најтеже ми је било да савладам језик, али су остали војници веома колегијални и помажу ми кад год треба - искрена је Реке.

- Војничка дисциплина ми није тешко пала, на њу сам се већ навикла. Време на обуци, нажалост, врло брзо пролази. Ниједном се нисам покајала што сам се одлучила на овај корак. Штавише, желела бих да постанем професионални војник и да на тај начин служим својој држави.

РЕЧИ ХВАЛЕ ОД НАДРЕЂЕНИХ

НАДРЕЂЕНИ у Војсци Србије за Реке имају само речи хвале због њене посвећености и истрајности у обуци.

- Она је одличан војник. Још учи војну терминологију на српском, али ми смо ту да јој помогнемо да то савлада. Имали смо случајева да војници не знају српски и да нису Срби, али то је био редован војни рок. Откад је добровољно служење војног рока, нисмо имали оваквих случајева - кажу у Центру за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића