ТА ТРИ СЛОВА ЈЕ ТЕШКО ПРИХВАТИТИ: Ово су познате личности које су боловале од сиде

С. Ковачевић

01. 12. 2021. у 16:17

СВАКОГ 1. децембра обележава се Светски дан борбе против сиде. Циљ овог дана јесте подизање свести о ХИВ пандемији. Признање ове болести није нимало лако, ипак, неке од познатих личности изашле су у јавност са овим проблемом и отворено говориле о њему, како би подигле свест и другим људима о борби против ХИВ-а.

ТА ТРИ СЛОВА ЈЕ ТЕШКО ПРИХВАТИТИ: Ово су познате личности које су боловале од сиде

Фото: Принтсцреен

Фреди Меркјури био је међу првим познатим личностима који су признали да имају сиду, то је био један од начина да се људи заражени ХИВ-ом ослободе стигме. Фреди је био прва светска звезда за коју се сазнало да је преминуо од последица ове опаке болести. Он је само 24 сата пред смрт открио да има сиду. 

 - Та три слова је тешко прихватити, то је прекретница у животу - рекао је познати Холивудски глумац Чарли Шин, који се већ неколико година суочава са овим вирусом. 

 - Знам да је Бог имао велике планове за мене, али мислим да нису предодређени за овај живот - биле су речи Ђие Мари Каранги, која је била први познати амерички топ-модел, чији се узбудљив живот завршава овим вирусом.

Пишући своје мемоаре "Days of Grace", амерички тенисер Артур Еш открио је да болује од сиде коју је добио примивши крв током своје друге операције срца. 

Пример да се уз правилну терапију и снажну борбу ипак може борити с овим вирусом јесте и Меџик Џонсон. То што је сида била део његовог живота није га спречило да буде изванредан спортски аналитичар и бизнисмен. На гостовању код Опре Винфри Џонсон је рекао да је било веома тешко саопштити толико лоше вести трудној жени, након само два месеца брака. 

 - Не желим да уништим твој живот, разумећу ако желиш да ме оставиш... Међутим, она ме је лупила по глави и рекла: „Победићемо ово заједно. Хајде да се помолимо“... И то смо урадили.

Такође, он је био познати ХИВ активиста. 

Међународни симбол подршке људима оболелим од ХИВ-а јесте црвена трака.

Важно је напоменути да уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са  лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано живети.

У Србији тренутно живи 2.756 особа са дијагностикованим ХИВ-ом.

Светска здравствена организација обележава овај дан од 1988. године. СЗО ради на подизању свести о инфекцији ХИВ-ом и о АИДС-у. Она истиче да је важно да људи који живе са овим вирусом имају право на лечење и на нормалан живот без дискриминације. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЋИРИЛИЦУ 40 ГОДИНА НЕГОВАЛА У ЗЕМЉИ ЛАЛА: Наставница Нада Чанак учила српске ђаке у Холандији матерњем језику