ЗБОГ СИДЕ СЕ НЕКАДА ИШЛО И У ЗАТВОР: Људи крили да су заражени, па чак и давали крв за трансфузију болеснима!

С. К.

01. 12. 2021. у 12:21

ДАНАС се обележава Светски дан борбе против сиде. Ова болест је у прошлости однела много живота, а велики број људи се и дан-данас бори са истом. Међутим, мало се зна о томе да се некада давно због ове заразе ишло у затвор.

ЗБОГ СИДЕ СЕ НЕКАДА ИШЛО И У ЗАТВОР: Људи крили да су заражени, па чак и давали крв за трансфузију болеснима!

Foto: Profimedia

У Аустралијској држави Квинсленду, давне 1984. године, био је прихваћен тада нови закон којим су предвиђене казне затвором или у новцу од 10.000 долара за оне који болују од "сиде", а то скривају или чак добровољно дају своју крв за трансфузију болеснима. 

ФОТО: Архива новости

 

Док у Југославији није било толико информација о овој болести, цео свет се борио са њом. Посебно су погођене Сједињене Америчке Државе, у којима је тада сида попримила масовне размере, а међу становништвом завлада је велика паника. Под насловом "Бомба је темпирана", немачки часопис "Дер Шпигл" изнео је драматичне податке да је у Немачкој сваки трећи хомосексуалац, сваки пети зависник од наркотика и више од хиљаде људи инфицирано овом заразом. 

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" од почетка епидемије 1985. до 20. новембра ове године у Србији је регистровано 4.317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2.104 особе оболеле од сиде, док је 1.179 особа инфицираних ХИВ-ом умрло од сиде.

У периоду 2005—2020. године рођено је више од четрдесеторо здраве деце од мајки са утврђеном ХИВ инфекцијом које су биле на стратешки препознатом програму превенције преноса ХИВ-а са мајке на дете.


Према званично доступним подацима у Србији је крајем 2020. године живело 2.890 особа којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а процењује се да у нашој земљи 400 особа није знало да је инфицирано ХИВ-ом.

Наводи се и да ХИВ инфекција може много година да протиче без икаквих знакова и симптома, а једини начин да се открије је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 23. МАЈ: Смена сунца и облака, могућа киша праћена грмљавином