МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Наредних дана осетно топлије, па поново хладни талас

Новости онлајн

01. 12. 2021. у 09:29

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је на свом Фејсбук профилу детаљну прогнозу до краја недеље.

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Наредних дана осетно топлије, па поново хладни талас

Фото Н. Скендерија

- Након захлађења, наредних дана осетно топлије. У петак и у суботу ново захлађење и пресликана временска ситуација јучерашњем и данашњем дану. Снег је прекрио брдско-планинска подручја, а први снег пао је и у нижим пределима на југу, југозападу, западу и понегде на југоистоку Србије. На планинама је и преко 20 цм снежног покривача, а у нижим пределима формирао се на западу и југозападу Србије, док на југу и југоистоку није дошло до формирања, због температуре подлоге у ''плусу''. Београд и већи део нижих предела Србије и даље ће чекати први снег - написао је он и додао:

- Већ у среду и у четвртак у Србији ће током дана бити осетно топлије. Бићемо под утицајем новог циклона, који ће се из северозападне Европе премештати ка централној. Како ћемо се налазити у топлом сектору, очекују се снажна југозападна висинска струјања, уз адвекцију и топле ваздушне масе са Медитерана. Биће суво са сунчаним интервалима. Максимална температура у среду од осам до 16 степени Целзијуса, а у четвртак од 11 до 17, у Београду до 15. Мраз у среду се очекује на југу и југоистоку Србије, понегде и до минус пет, а истовремено на северу до пет. Снег ће се током среде и четвртка на планинама отопити. Дуваће и појачан југозападни ветар, а у Поморављу и у Подунављу кошава, на југу Баната са олујним ударима.

Метеоролог Ђурић наводи и да ће у четвртак крајем дана и током ноћи на северозападу Србије бити наоблачења са кишом.

- У петак се очекује формирање секундарног циклона изнад Јадрана, па се у Србији очекује јаче наоблачење са кишом. Током дана ће циклон из централне Европе наставити пут на исток, циклон са Јадрана својим центром прећи ће централни део Балкана, а преко нашег подручја у склопу висинске долине која ће се спустити са севера, уследиће и продор хладног фронта уз јаче захлађење - написао је он.

- На планинама ће киша прећи у снег. Максимална температура од пет степени Целзијуса на северозападу до 13 на југоистоку Србије, а јутро ће бити најтоплији део дана. У току вечери, услед јачег захлађења, киша ће у нижим пределима западне и јужне Србије прећи у суснежицу и влажан снег, али без значајнијег формирања покривача, због топлије подлоге, док ће се 10-20 цм снега формирати у брдско-планинским пределима. Истовремено, на северу Србије и у Београду киша ће престатати, тако да ће ови предели Србије поново проћи без снега - објашњава Ђурић, додајући да ће у суботу бити хладно уз максималне температуре око пет степени Целзијуса.

- Биће суво, само ујутро у јужним и централним пределима и на планинама са слабим падавинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)