КАКО СУ ЕПИДЕМИЈЕ МЕЊАЛЕ СВЕТ: Предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Ј.С.

30. 11. 2021. у 22:51

У ВРЕМЕ када један вирус (са својим варијацијама) утиче на цео свет, компаративна анализа свих епидемија кроз историју веома је актуелна и атрактивна тема.

КАКО СУ ЕПИДЕМИЈЕ МЕЊАЛЕ СВЕТ: Предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Горан Шарић предавање о епидемијама почиње причом о цивилизацији која не нестаје преко ноћи, али и отварањем питања о људима и њиховом односу према смртности, животу, околини и животној средини. Будући да о епидемији за време Тројанског рата не постоји много сведочанстава, првом пошасти оваквог типа сматра се куга која се појавила у Атини и збрисала четвртину становништва.

Преко Галенове, преко Јустинијанове па све до бубонске куге, Шарић уз помоћ фотографија и навода из разних сведочанстава прави паралелу са описима болести и понашањима људи какви су нам познати у случају вируса корона.

Демографске, политичке, војне и многе друге последице бројним илустрацијама дочаравају покушаје људи да се боре против епидемије која муњевитом брзином односи животе, што је стварност какву живимо тренутно, тзв. „ново нормално". „Ora et labora" – Шарићев је закључак, уз поруку да би се у свету који убрзано иде ка трансхуманизму требало окренути духовности.

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Доба вируса и доба људи – како су епидемије мењале свет" може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КАКО ОТКРИТИ ПРЕВАРУ? Сваки девети половњак у Србији има ВРАЋЕНУ КИЛОМЕТРАЖУ - на шта морате обратити пажњу при куповини