СПАЈАО ОБАЛЕ И ЉУДЕ: На комеморацији Мркоњићу највероватније ће говорити Вучић и Дачић

С.С.Р.

30. 11. 2021. у 21:42

ГРАЂАНИ, сарадници, поштоваоци, посланици са којима је делио клупе у Скупштини Србије, другови из СПС и са градилишта, амбасадори..., и јуче су се, уписивајући се у књиге жалости, опраштали од функционера СПС Милутина Мркоњића, који је преминуо у суботу увече од последица успореног рада срчаног мишића.

СПАЈАО ОБАЛЕ И ЉУДЕ: На комеморацији Мркоњићу највероватније ће говорити Вучић и Дачић

Фото М. Анђела

У његовој странци приводили су се крају договори око организације сахране. Чувени Мрка биће испраћен на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, сутра у 15 часова. Због епидемиолошких мера, сат и по раније почеће примање саучешћа на отвореном, испред капеле.

Комеморација ће бити одржана у 11 часова, у централном холу српског парламента, последњем радном месту Мркоњића. Њој ће присуствовати породица, пријатељи, посланици, представници Владе, дипломатског кора и медији. Сви остали који желе да се опросте од Мркоњића могу то учинити на гробљу, јер у парламенту, због епидемиолошких мера, нема довољно простора за више људи.

Живадин Јовановић, Фото Танјуг

И у Дому Народне скупштине је отворена књига жалости. Први се уписао њен председник Ивица Дачић:

- У име Народне скупштине Републике Србије изражавам најискреније жаљење што нас је напустио Милутин Мркоњић између осталог актуелни народни посланик и бивши потпредседник. Црвена ружа на његовом месту у сали показује колико нам недостаје његов ведри и оптимистички дух и вера у пројекте развоја. Поносан што сам ти био пријатељ, твој син.

Последњи поздрав у име народа Аргентине уписао је амбасадор Освалдо Марсико, док је на српском језику амбасадор Палестине Мохамед Набхан изразио саучешће и захвалио се "пријатељу палестинског народа".

Посланик СПС Дејан Раденковић поручио је да је ово само поздрав, а "не опроштај од Мрке, од којег се не никада не може опростити".

Фото Новости

И у седишту СПС у Београду, као и у другим градовима је настављено уписивање у књиге жалости.

- Човек два пута умире, једном када умре физички, други пут када умру његова дела и сећање на њега, а Милутин Мркоњић је бесмртан, јер после њега остаје све оно што је урадио за ову земљу - рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда, након што се уписао у књигу жалости.

- Мркоњићев велики сан била је изградња метроа. Често је гледао пројекте и давао савете у вези са радовима. Нажалост, није доживео да види те радове, али ћемо их завршити и због њега. Милутин Мркоњић ће наставити да живи и кроз метро и друга дела која је направио, он је то заслужио и има право на такву врсту споменика.

Народни посланик Дејан Раденковић, Фото З. Јовановић

Некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић памтиће га као човека који је мостовима спајао обале и људе:

- Десетине мостова су трајна сведочанства најдубље посвећености својој земљи и народу.

Своје утиске о Мрки уписали су и потпредседник СПС Александар Антић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, председник Скупштине престонице Никола Никодијевић...

ГОВОРЕ ВУЧИЋ И ДАЧИЋ

НА комеморацији Милутину Мркоњићу највероватније ће говорити председник Александар Вучић и Ивица Дачић, али и неко из породице или најближег круга пријатеља. За све мостове и грађевине које је градио, у уторак му се захвалило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре читуљом у "Новостима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)