ПРИЗНАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА У САРАЈЕВУ: Доктор Ђерлек у име Министарства здравља примио награду за мир и прогрес

Novosti online

30. 11. 2021. у 20:02

ДОКТОР Мирсад Ђерлек, државни секретар примио је у име Министарства здравља Србије данас у Сарајеву Награду за мир и прогрес Универзитета у Сарајеву за помоћ у борби против пандемије ковида 19 коју је Србија несебично учинила поклањањем вакцина и омугаћавањем вакцинације за студенте и запослене у сарајвском универзитету, али ии све грађане БиХ.

ПРИЗНАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА У САРАЈЕВУ: Доктор Ђерлек у име Министарства здравља примио награду за мир и прогрес

Фото: Приватна архива

Ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ је нагласио да је данашња свечаност прилика и привилегија да заједно прославимо и обилежимо дело солидарности и хуманизма, што је од изузетног значаја у овом тренутку када, нажалост, готово свакодневно, и глобално и локално, сведочимо људском деловању којем недостају ови темељни цивилизацијски принципи.

- Одлука Сената Универзитета у Сарајеву о додели универзитетског признања Награда за мир и прогрес представља израз нашег признања и захвалности на несебичној подршци и труду који је уложен у провођење здравственог програма који је омогућио вакцинисање упосленика и студената Универзитета у Сарајеву. За више од 75% вакцинисаних упосленика Универзитета омогућен је, након дужег временског периода, повратак раду са студентима у учионици. Програм вакцинисања проведен је у директној сарадњи Универзитета у Сарајеву са добитницима Награде за мир и прогрес, али наша захвалност, наравно, прелази оквире награђених институција и појединаца и односи се на све институције и локалне заједнице широм Србије, а нарочито здравствене раднике, које су пружиле гостопримство и омогућиле вакцинацију за све пунолетне грађане и грађанке Босне и Херцеговине - истакао је ректор Шкријељ, а саопштио Универзитет у Сарајеву.

Др Мирсад Ђерлек упутио је речи захвалности Универзитету у Сарајеву и ректору Шкријељу на признању које је додељено Министарству здравља Републике Србије.

- То је добар гест који показује да такви гестови приближавају људе и ево данас смо се тим поводом и окупили у Сарајеву и разменили мишљења. С обзиром да се све земље у региону, Европи и свету боре против коронавируса већ 20 месеци и да сви трпимо тешке губитке, бојим се да ће ово трајати још дуго и да ће нам требати још оваквих састанака како би се вратили нормалном животу - казао је др Ђерлек и нагласио да је солидарност нешто што је изузетно битно у овако тешком тренутку.

Др Ђерлек је рекао да је Србија успела да набави довољно вакцина што је омогућило да помогну својим комшијама.

- Само заједно и великом упорношцу можемо победити коронавирус и коначно се вратити нормалном животу. Ипак је ово исцрпљујућа борба и похвалио бих, пре свега здравствене раднике целе регије који су хероји ове борбе - поруцио је др Ђерлек и додао да је оптимистичан и уверен у победу против пандемије.

Одлуку о додели универзитетских признања донео је Сенат Универзитета у Сарајеву једногласно на 43. редовној седници 24. новембра 2021, а ректор проф. др Шкријељ уручио је Награду за мир и прогрес следећим институцијама и појединцима:

- Министарству здравља Републике Србије, у чије име је награду преузео државни секретар Министарства др Мирсад Ђерлек

- Граду Новом Пазару, у чије име је награду преузео градоначелник Нихат Бишевац

- Заводу за јавно здравље Нови Пазар, у чије име је награду преузео директор др Шефадил Спахић

- Др Анели Халиловић Шемсовић, председници Скупштине Града Нови Пазар

- Др Шефадилу Спахићу, директору Завода за јавно здравље Нови Пазар

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)