КОРОНА ЗБОГ МУТАЦИЈА ГУБИ СНАГУ? Др Шеклер изнео занимљиве податке - омикрон се лакше преноси и за сада даје блажу клиничку слику (ВИДЕО)

Novosti online

30. 11. 2021. у 19:05

ВИРУСОЛОГ и микробиолог др Миланко Шеклер истиче да још увек нема никаквих доказа да је омикрон, нова мутација виоруса корона, опаснија од осталих и да не би требало да се паничи.

КОРОНА ЗБОГ МУТАЦИЈА  ГУБИ СНАГУ? Др Шеклер изнео занимљиве податке - омикрон се лакше преноси и за сада даје блажу клиничку слику (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Он је гостујући у Београдској хроници је изјавио да би нове мутације могле да иду и у нашу корист.

- Тачно је да има толико мутација, али те силне мутације, то може да буде дестабилизација вируса. Имате седмицу на Лотоу, од 39 бројева треба да извучете седам, овде имате 9.881 аминокиселину, а треба да извучете 50 промена. Знате која је вероватноћа да свих 50 буде у вашу корист? Никаква! Која је вероватноћа да свих 50 мутација буде у корист вируса, против нас? Ја вам кажем да је пола-пола, а можда и више, можда је већа половина у нашу корист зато што ми имамо ту неке мутације које су нама познате у алфа, бети, ламбди, овим претходним сојевима, али имају неке потпуно нове, ми не знамо сад како ће та аминокиселина уместо те, ми то нисмо видели. Али оно што су они видели, то су лакши клинички знаци, то су лакоћа преношења, нема пнеумонија, нема температура, врло ретко, углавном знојење и пролази за два-три дана - рекао је др Шеклер, износећи податке које су саопштили јужноафрички стручњаци, након што је у тој земљи откривен нови сој.

Он је истакао да је "интересантно" то што је у Јужној Африци повећана хоспитализација деце.

- Појавила се хоспитализација 60 деце, млађе од две године, који имају високу температуру и убрзан пулс. Они не знају за сада да ли је то овај облик вирус, или можда делта или неки други, сада се то истражује. Али, за сада је највише хоспитализовано деце млађе од две године, при чему то пролази за пар дана, без неких компликација.

Вирусолог је изнео и податак који, како каже, показује да вакцине штите и од нове варијанте ковида.

Фото: Принтскрин

- Врло битно, 87 одсто хоспитализованих које су имали у овом скоку су невакцинисани, а то вам говори из авиона да вакцине раде. Они сами кажу да вакцинисани људи иду кући, да имају благе симптоме. Мене фасцинира да то не преносе ниједне озбиљне новине у свету, него само ’мутант, ко зна шта може да буде’, ништа се још не зна, па онда да се још посоли, појави се произвођач вакцине и каже ’ми можемо одмах да средимо то да направимо ту вакцину’. Док неки озбиљни произвођачи као што су Фајзер или Спутњик су рекли ’ми очекујемо да ће наша вакцина радити и полако - додао је он.

Др Шеклер се позвао и на светског стручњака који је изјавио да би нове мутације заправо могле да воде ка гашењу пандемије.

- Ово може да буде и корак у добром смеру. Један професор са Норвича Питер Хантер је рекао да ово може да буде губитак снаге вируса. То што се можда лакше преноси, што је врло вероватно, мања је патогеност, видите да су блажи симптоми, подсећају на грип - поручио је.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином