ВЕЛИКИ УСПЕХ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Лесковачки уролози пацијенту направили нову бешику!

И.Митић

30. 11. 2021. у 18:07

ТРИ сата је требало лесковачким уролозима да пацијенту изваде мокраћну бешику, захваћену тумором, и да му од дебелог црева направе нову.

ВЕЛИКИ УСПЕХ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Лесковачки уролози пацијенту направили нову бешику!

Фото: Депоситпхотос

Једна од најтежих интервенција у урологији урађена је скоро бескрвно, а пацијент се после операције осећа добро и нема никакве тегобе. Оваква интервенција ради се само у клиничким центрима, и то не свим, што успех лекара Опште болнице у Лесковцу чини још већим и значајнијим.

- Врло компликована операција коју смо савладали захваљујући врхунским професорима Уролошке клинике у Београду, а највише академику Јовану Хаџи Ђокићу који има највећи број радова из ове области. Он је ову технику први увео у бившој Југославији и деценијама нам помаже код компликованих оперативних процедура – казао је др Милан Петровић.

Фото: И.Митић

Он је тежак оперативни захват обавио у сарадњи са колегом др Славољубом Младеновићем и екипом из Службе урологије лесковачке Опште болнице.

- Ова операција се зове Сигма ректум пауч – Мајнц пауч, пошто је први пут урађена у Мајнцу. Она се примењује код пацијената који имају тумор мокраћне бешике. Код овог пацијента је већ рађена једна операција. Међутим, тумор је ишао дубље и захватио мишићни слој и у том случају бешика мора да се вади и да се или извуку стоме, да се носе кесе, или да се ради једна оваква операција где је комодитет и живот пацијента знатно бољи – објашњава др Петровић.

Пацијент који је добио нову мокраћну бешику је Иринеуш Рогал(75) из места Волброн, у околини Кракова. Пензионер је и власник неколико робних кућа односно продавница намештаја.

- Сада се одлично осећам. Бојао сам се сваке операције, али сам на инсистирање свог пријатеља из Ниша одлучио да дођем у Лесковац и да овде будем оперисан. Био сам му у посети када ми је позлило. Чуо сам да је др Петровић врсни стручњак који може да ми помогне и захвалан сам му на томе – рекао је Рогал.

Ова операција није могућа ако је тумор захватио околна ткива, па у том случају не може, нити има сврхе, да се бешика потпуно одстрани.

- Код овог пацијента то није био случај. Тумор је био у самом зиду мокраћне бешике. Она је у потпуности одстрањена са тумором, тако да се овом операцијом он сматра излеченим – закључује др Петровић.

Фото: И.Митић

РАДЕ НАЈКОМПЛЕКСНИЈЕ ПРОЦЕДУРЕ

Др Милан Петровић наглашава да су лесковачки уролози, захваљујући академику Хаџи Ђокићу, савладали и раде најкомплексније технике у урологији.

- Уз његово менторство урадили смо десетак оваквих операција. Сада смо радили самостално. После ове комплексне интервенције лесковачка урологија је ту где је била и раније – на самом врху ове гране медицине – закључују у лесковачкој Општој болници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)